Magazin

Znate li kako kafa zapravo utiče na nas?

Znate li kako kafa zapravo utiče na nas?
Espreso kafa, instant kafa, tradicionalna kafa – i sve njihove varijacije, samo su deo ponude koje nude restorani u Inđiji, Novom Sadu, Beogradu, Vranju, dakle, širom Srbije. U bilo koje doba dana, pa čak i noći, sa različitim društvom ili sami, uživamo u ovom napitku. A da li smo se ikada zapitali, kako on zapravo utiče na nas?
POZITIVNI UTICAJI KAFE
Svako od nas pije kafu iz određenog razloga – espreso kafa za buđenje, tradicionalna za trač partiju, instant kada se smrkne. Prilagođavamo je svom ritmu, osluškujući organizam. Ipak, postoje i određene činjenice, koje dokazuju zbog čega kafa ima pozitivan uticaj na nas.
Prvenstveno, ona nas štiti od srčanih oboljenja. Zbog antikancerogenog sastojka, dobra je u zaštiti od raka jetre i prostate. Pričišćava nam stomak, dakle, odličan je diuretik. Zahvaljujući kafi, lakše se rešavamo glavobolje, a pomaže i u tome da nam se ređe kvare zubi. Pomaže nam da budemo izdržljiviji, posebno ukoliko vežbamo. Kafa posle treninga, pomoći će našim mišićima da se brže oporave. Ona je odličan izbor i ukoliko želite da smršate. Popijte je ujutro, bez dodataka, i ubrzajte metabolizam za 10 odsto. Kafa nam pomaže i da popravimo raspoloženje, izazivajući osećaj sreće u nama, kao kada smo zaljubljeni.
Kada sledeći put budete gledali u ponudu koju imaju restorani, obratite pažnju na osećaj nakon što je popijete ili je birajte ciljano, pred trening koji vas očekuje, na primer.
GDE GREŠIMO?
Pravi ljubitelji kafe često znaj da preteraju, a to može dovesti do različitih negativnih posledica. Savet je da se bude umeren, bilo da je u pitanju espreso kafa ili bilo koja druga. Više od četiri šoljice dnevno, nisu preporučljive, jer mogu da izazovu nesanicu, mučninu, pojačane otkucaje srca i anksioznost. A evo i gde još grešimo.
Restorani u Inđiji, Beogradu, Nišu imaju standard, kada je reč o količini kafe koju pripremaju, a često to imamo i mi, u svojim domovima. Tako obično pijemo istu količinu, svakog jutra. Ovde grešimo, jer naši hormoni nisu svakog dana isti, pa njihovo variranje može da uspori proces apsorpcije kofeina. Ovo se posebno odnosi na trudnice i žene tokom menstrualnog ciklusa.
Kada ostavljamo cigarete, često kompenzujemo kafom. Ipak, zaboravljamo da su pušači tolerantniji na kofein, odnosno cigarete ubrzavaju rad jetre, pa se tako i obrada kofeina ubrzava. Zato prilagodite količinu ovog napitka, novonastaloj situaciji.
Prviše kofeina često pokušavamo da izbacimo znojem, dakle nekom napornom fizičkom aktivnošću. Ipak, ovo nije rešenje, jer proces apsorpcije kofeina nikako ne možemo zaustaviti, niti preokrenuti. On se kreće krvotokom, do jetre i bubrega. Radije odaberite tehnike koje vas inače opuštaju – meditaciju, slušanje muzike i slično.
Ukoliko espreso kafa nije vaš izbor, jer verujete da će vas uzbuditi ili vas uznemiriti, posebno grešite. Ova kafa se upravo iz razloga što ima mnogo kofeina služi u malim šoljama. Brzinski priliv energije ponekad može samo da vam prija, kao što je na primer događaj koji nam sledi za nekoliko meseci – Nova godina 2016!

Spremili smo za Vas: