Magazin

Zašto se na Vimbldonu nosi belo?

Zašto se na Vimbldonu nosi belo?

Ponovo ćemo našeg, ali i svetskog, najboljeg tenisera sveta gledati u finau Vimbldona! Dok se nadamo da će podići pehar i ove godine i tako pokazati da je bolji od svakog protivnika i jači od svih provokacija, razmišljamo o trendu koji se može nazvati i "Vimbldon dres kod". Beli sport - bela odeća.

 

Kao da je docek na nekom luksuznom mestu, ovde igrači moraju da poštuju pravilo da nose samo belo. Nekada je i mnogo više ljudi iz publike imalo baš ovakav izgled. Dakle - zašto se na Vimbldonu nosi belo?

 

Potrebno je vratiti se na kraj 19. veka, u Englesku, gde je tenis bio vid društvenog okupljanja. Tadašnjem noblesu bilo je potpuno nezamislivo da se na obojenom vešu vide tragovi znoja. To se smatralo neprikladnim, a pogotovo da se na jednoj dami primeti da se znojila. Zbog toga je belo postalo - zaštitini znak Vimbldona!

 

To se prenelo i danas, jer se tenis smatra prestižnim sportom, ulaznice za Vimbldon može da priušti uglavnom samo elita, pa su i savremeni organizatori smatrali neprikladnim da se na učesnicima vide tragovi znoja.

 

U belom se igralo i na drugim turminima, međutim, US Open je dozovolio opremu u boji 1972. godine. Ipak, deluje da se to na Vimblodu nikada neće desiti, jer nije bilo ustupka ni Rodžeru Federeru, koji je 2013. godine imao drečavo narandžasti đon na patikama, zbog čega je opomenut od strane organizatora. "Problem" je napravila i Serena Vilijams, koja je iste godine nosila šorts ispod suknje, koji je bio iste drečavo narandžaste boje.

 

Da stvar bude još ozbiljnija, objavljen je i dekret od deset poglavlja, sa pravilima za igrače. Ona kažu da se potpuno belo odnosi i na znojnice, trake za glavu, marame, narukvice- Logo brenda može da bude u bilo kojoj boji. Kada je reč patikama, one takođe moraju da budu skoro potpuno bele, a to se odnori i na pertle. Takođe, belo mora da bude čisto bele, pa određene varijante koje podsećaju na krem ne dolaze u obzir. Od pravila su, krajem prošle godine izuzete teniserke koje su u ciklusu. One u tom slučaju mogu da nose rublje u boji.

 

A.K.

Foto: Pixabay / matt4395

Spremili smo za Vas: