Magazin

Nikad nije rano za planiranje dočeka nove godine!

Nikad nije rano za planiranje dočeka nove godine!

Bez obzira koji je mesec, o nekim događajima i dešavanjima mislimo tokom čitave godine – pokušavamo da uskladimo želje sa mogućnostima i planiramo. Sigurno vam se desilo da preko zime rezervišete letovanje, povoljniji aranžman za zimovanje uplaćujemo preko leta i mnoge druge stvari koje su nam bitne pokušavamo što bolje da organizujemo. Nije stvar samo u novcu, već u želji da što pre dođe!

Slična stvar je i kada je u pitanju doček nove godine. Vođeni prethodnim iskustvima, od prethodnih dočeka, povučeni reklamama koje bezmalo krenu već polovinom godine, planiramo kakav bismo doček ove godine želeli.

Ukoliko vam je budžet za doček ove godine manji, ne planirate da putujete iz zemlje, ili prosto volite ovakav tip dočeka i proslave – odlučite se za feštu na otvorenom, čekajuci ponoć na nekom od gradskih trgova. Pored uštede, ako se odlučite za ovu varijantu dočeka, ne morate previše da mislite ni na odevnu kombinaciju, frizuru i mnoge druge stvari koje su definitivno nešto oko čega se mnogo trudimo kada novu godinu čekamo u restoranima ili klubovima. Opuštenija varijanta, prlika za druženje sa većim brojem ljudi i uživanje u omiljenoj muzici svakako nije nešto što ne može biti adekvatan i dovoljno atraktivan doček nove godine. Posluženje na trgovima, najčešće topla pića kao što su vino i rakija dodatno će opustiti i zagrejati već veselu atmosferu. Pored glavnog muzičkog sadržaja često se organizuju drugi, prateći, za decu, omladinu, ljubitelje najrazličitijih kulturnih sadržaja.

Vremenom, ovaj vid proslave se i kod nas menjao. Ekonomska kriza se u najvećem delu zemlje primeti i u ovom segmentu, pa su neki gradovi odustali od organizacije programa za doček nove godine, dok su neki drugi odlučili da ovim povodom upriliče nešto skromniju zabavu.

Na gradskim trgovima, svako može naći nešto za sebe i zabaviti se u poslednjim satima stare godine. U većim gradovima, poput Beograda, tradicionalno se program organizuje na nekoliko mesta u gradu, a razlikuje se, prvenstveno, po muzici koja se pušta i privlači donekle različite grupe ljude – ljubitelje narodne muzike, trube, tamburice, ili nesto urbanijeg zvuka, DJ – ejeva, elektronske muzike i slično. Često centralna proslava, gde se okupi najveći broj ljudi, uključuje trubačke orkestre, veliki broj izvođača i muzičkih instrumenata sa muzikom koja definitivno ume da razgali i zagreje proslavu u hladnim zimskim satima.


Pored Beograda, proslave se organizuju i u drugim većim gradovima Srbije. Godinama prednjače Novi Sad, Niš, Kragujevac, Jagodina, ali i Zlatibor koji svake godne organizuje sve atraktivinije proslave i privlači sve veći broj turista.

Svaki grad pri organizaciji gleda da upriliči za svačiji ukus po nešto, pa dobro pregledajte ponude vašeg ali i obližnjih gradova, kako biste našli najbolju za sebe. Većina gradova ima i neki svoj “šmek”, nešto karakteristično baš za njegov duh, kulturu i tradiciju, pa će vam sve to zajedno pomoći da odaberete pravu destinaciju za zabavu na otvorenom do ranih jutarnjih časova.

Spremili smo za Vas: