Magazin

NIJE LAKO BITI MLAD

NIJE LAKO BITI MLAD

 Kada bi se sudilo po dominantnoj slici koju nam nameću mediji, MLADI kod nas su ili kriminalci i narkomani, ili mediokriteti zategnutog tela i opuštenog mozga, kao i skockane, inferiorne i promiskuitetne ' prerano odrasle devojčice '. Dublja i složenija istina govori o tome da većinska populacija adolescenata uspešno odoleva medijskoj  jednostranoj vizuri. (*)

    "Sada sam rastrzana. Okrenuta vršnjacima, ispunjena zbunjujucim emocijama, pritisnuta ambicijama, smorena od obaveza - konfuzna i neuhvatljiva.

      Sve je jos predamnom - to je prednost i rizik moje MLADOSTI. Idem krupnim koracima prema svom ličnom i socijalnom identitetu, svesna svojih želja i ograničenja, društvenih kontakata i pripadnosti. Idem ka zrelosti, a žao mi. Hoću još malo da budem nedotupavno, šarmantno, neodgovorno i neodoljivo   dete!"   (**)

     _     _    _    _    _    _

       "Najlakše je kritikovati MLADE što brzo žive, što hoće sve, hoće odmah, na bilo koji način, po bilo koju cenu. U svoju korist i u korist svoje štete. Retko se ko od odraslih osvrće oko sebe da vidi kako se to danas živi, čemu se teži i za šta se ljudi zalažu. KO  USPEVA  U  ŽIVOTU...

       MLADI se slično tretiraju još od vremena Antičke Grčke. Vekovima ne može da se razreši taj problem. A rešenje je jednostavno:  Treba samo shvatiti da POSLUŠNOST nije ključ za razvoj ni pojedinca ni društva. Ona bi dovela do kopiranja odraslih u svakoj narednoj generaciji. Tu nema napretka, ni stagnacije - nego nazadovanja. Vreme nosi i nameće promene. Koliko ja znam, niko ne može da sazri bez pobune i zavirivanja u zabranjeno; i niko da postane SVOJ ako zivi samo po tuđim iskustvima i uputstvima, ma čija i ma koliko dobronamerna ona bila."   (**)

      _     _     _     _     _     _

        "Ne daj se, generacijo...

       Pred nama je i na nama je budućnost!

        Hoćemo li joj ići u susret otvorenih očiju ili žmuriti pred svetlošću koja zaslepljuje?! Misliti od danas do sutra?! Ne misliti ništa?! Razvijati mehanizme ovladavanja životom ili posegnuti za veštackim trenutkom 'sreće'?! Stati na megdan konkurencije u kojoj prosperiraju vrednosti, ili postati teret sebi i svome - celom društvu?! Plakati nad sobom kada postane kasno i optuživati sopstvenu sudbinu i teške okolnosti?! Odlučno izvršiti izbor ili pustiti da bujica povuče ono malo identiteta koji je tek u začetku?! Strahovati od prepreka ili ih savladavati (ponekad i zaobići), verujući u sebe i svoje moći?! Hoćemo li dozvoliti da izgubimo pamet ili postići da postanemo pametniji, da se i dalje zaklinjemo u svoju inteligenciju?!

        Svako je gospodar svog života, što se ne svodi na 'slobodoumnu' ideju kako je slobodan i da ga upropasti."   (**)

    

       Vetrovi ne duvaju snažno na MLADO drvo da bi ga povredili, već kako bi naučili njegovo korenje da se čvrsto drži za zemlju i njegovo stablo da se elastično povija i opstane dok ne stekne snagu.

     "Slabašno je drveće koje je izraslo u pitomoj dolini- rekao je mudri SENEKA

__________

(*) Iz knjige   P U B E R T E T  ne mora da stvori  H A O S   U   K U Ć I

(**)Iz knjige  M O J A   P S I H O L O G I J A   pisana kredom

                                                                                                          Dragana Kožovic

 

Spremili smo za Vas: