Magazin

Evo kako se Kineska nova godina slavi u Srbiji!

Evo kako se Kineska nova godina slavi u Srbiji!

Kineska nova godina dolazi u subotu, 10. februara, ali se doček Nove godine kod njih ne proslavlja isto kao što je običaj u našoj zemlji. Naime, Kinezi imaju svoj prolećni festival, koji se i ove godine proslavlja i kod nas! Oni novo leto dočekuju uz programe koji se odvijaju danima, a ne samo jedno veče.

 

Naime, ovaj praznik će kod nas biti proslavljan do 19. februra nizom manifestacija i kulturnih programa u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu. Sve je počelo juče, 29. januara, kada je u Nišu natupila Zhejiang Vu Opera Troupe, koji danas nastupaju u Novom Sadu.

 

U Smederevu će 6. februara u Centru za kulturu biti organizovano predstavljanje tradicionalne umetnosti provincije Fuđen, grad Gvandžo (18 sati), a potom će nastupati Quanzhou Intangible Cultural Heritage Exhibition and Performance (18:45).

 

Kada je u pitanju Beograd Nova godina na kineski način biće upriličena uz isti program  u Galeriji 7. februara, s istom satnicom. Potom, 9. februara, na platou ispred Galerije, u 17 će biti svečani vatromet, a u 17:10 karnevalska parada. Od 19 počinje Proslava godine Zmaja, u organizaciji Exita, Zoom studio, Dunavska 78a. Karnevalska povorka sa kostimom zmaja biće predstavljena i na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom ovogodišnjeg izdanja festivala. Poslednje dešavanje je 19. februara, kada će se na Kolarcu od 19 sati održati koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra.

 

- Svi sadržaji i pripremljeni programi imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Srbije i Narodne Republike Kine, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative pojas i put - navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

 

Takođe, povodom Kineske nove godine, a u čast prijateljstva Srbije i Kine, Pošta Srbije izdala je posebnu poštansku markicu povodom ovog praznika i ulaska u Godinu zmaja.

 

Vlada Srbije ovaj kineski praznik organizuje šesti put po redu zajedno sa ambasadom Kine, Kineskim kulturnim centrom i Institutom za pojas i put.

 

A.K.

Foto: Pixabay / Vilius Kukanauskas / Ai Generated 

Spremili smo za Vas: