Magazin

Novogodišnje putovanje u Istanbul

 Novogodišnje putovanje u Istanbul

Istanbul je smešten na Bosforskom moreuzu, prestonica je tri velika carstva rimskog, vizantijskog i otomanskog. Poznat je i pod imenima Carigrad i Konstantinopolj. Novu 2015.godinu čekate u Istanbulu?!-Divno, nadam se da ste svesni koliko ste srećni i da znate sledeće: da ste u kulturnom i privrednom središtu Turske, a ujedno i u jedinom gradu na svetu koji se prostire na dva kontinenta.

 
Kao glavno obeležje ovog grada uzima se "Aja Sofija" ili "Crkva svete umetnosti", koja predstavlja najlepši primer vizantijske umetnosti. Neka vas u novogodišnjoj noći obasjaju svetla ovog divnog i čarobnog objekta. Crkva je izgrađena 537.godine u doba vizantijskog cara Jutinijana. Njena kupola viskoka je 56 metara i predstavlja nebo, jer kada je gledate iz daleka deluje kao da lebdi u prostoru. Nakon što je osvojio grad Mehmed Osvajač 1453.godine pretvorio ju je u džamiju, a kasnije 1935.pretvorena je u muzej, što je ostala i dan danas. Muzej je podeljen na dva dela, nabogomolju i deo mozaika. Novogodišnja noć skoro da je nezamisliva bez posete jednog, ovako značajnog objekta.
 
 
Kada pričamo o znamenitostima Istanbula, ne bi trebalo zaboraviti ni delo poznatog turskog arhitekte Sinana, a to je Sulejmanova džamija. Ona je monumentalnija i mirnija od Plave džamije. U slobodno vreme pred doček nove 2016.godine, svratite i ovde. Videćete koliko je tada bio naglašen kuntinuitet u smeni sultana na vlasti.
 
Sledeća stanica je Topokapi palta, u kojem je u 16.veku bio smešten harem, državna administracija i vojna uprava.. Sultani je napuštaju 1855. zbog nove Dolmabahce palate, ali su mnoge dragocenosti poput Topokapi bdeža, pozlaćenog prestola, kineske keramike i zbirke rukopisa, ostale tamo. Želite li da se na trenutak vratite u vreme Sultana Sulejmana, da osetite čari harema i ovih palata, onda obavezno novu 2016.godinu započnite na ovim namenitim mestima. Tu je i takozvani obilazak harema, koji je nakad bio dom sultanovih ljubavnica. 
 
 
Kapali Carisisi ili "Veliki bazar" jeste najpoznatija istanbulska tržnica, osnovana je 1453.godine nakon otomanskog osvajanja. Brojni štandovi nude turistima zanimljivu robu: sagove, zlato, kožu i keramiku. Ukoliko ste voljni da u novu 2016.godinu uđete sa novim stvarima, onda prošetajte ovom tržnicom. U čijem kompleksu se nalaze dve džamije, menjačnice, policijska stanica, kafići i info pult. Toplo preporučujemo cenkanje, koje je obavezno na većini štandova. 
 
Odlazak u Istanbul bez posete mesta Cisterna Basilika ili "Utonula Palata" je kao da niste ni bili. Ova palata je predstavljala najveći antički rezervoar vode, koja još uvek ima ispod Istanbula. Služila je kao rezervoar za Veliku palatu, a sagrađena je 532.godine. Unutar same cisterne postavljeno je 336 mramornih stobova visine 9metara, ovi stubovi su donešeni iz Apolonovog hrama. U cisterni se nalazi nekoliko metara vode, a iznad nje su postavljene staze od dasaka. Mnogi posetioci svake godine oduševjeno posmatraju ovaj veleleni objekat, a neki od njih već druge godine zaredom dočekuju novu godinu baš ovde. Ako imate isu želju, tj. žeite da vaša nova 2016.godina počne u ovom divnom kompleksu, uradite to, posetite baš ovo mesto.
 
Prošetajte mostom Galata, on spaja obale Zlatnog roga, ali predstavlja i nit koja spaja dve različite kulture i civilizavije. Dom je desetine jeftinih restorana, a ukoliko ste ljubitelji morskih plodova, posetite neke od njih. Jer se uprav u njima kao specijaliteti pripremaju sveže upecane ribe i kuvane školjke. Zamislite doček nove 2016.godine u nekom od ovih neobičnih restorana, zvuči zabavno, zar ne?!
 
Svoju novu 2016.godinu provedite u jednom od najpoznatijih i najlepših svetskih gradova, koji odiše osmanskom kulturom, dugom istorijom, popijte najbolju tursku kafu, opustite se uz nargile li posetite turska kupatila "hamame", uživajte u kupovini na poznatom bazaru i obavezno probajte turki ratluk, baklave i mnoge druge specijalitete. Shvatićete odnda, zašto se svi rado vraćaju i borave u ovom gradu.
 
Slađana Nedeljković Slađa
 

Spremili smo za Vas: