Magazin

DOČEK NOVE GODINE KROZ VEKOVE

 DOČEK NOVE GODINE KROZ VEKOVE
 
Pred nama je DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE po Julijanskom kalendaru.
 
Izgubivši svoja isključivo verska obeležja, SRPSKA NOVA GODINA se više ne slavi samo molitveno, već i sa svim obeležjima DOČEKA tzv. Planetarne Nove godine ( po Gregorijanskom kalendaru).
 
Gregorijanski i Julijanski kalendar se razlikuju za 13 dana.
 
Evo kako je sve počelo i kako se menjalo sa računanjem vremena i određivanjem početka Nove kalendarske godine - od davnina, pa do dana današnjeg:
 
MESOPOTAMIJA, pre oko 4000 godina
Smatralo se da Nova godina počinje sa početkom proleća, kada se život u prirodi budi i kada prirodno započinje - u vreme prolećne ravnodnevnice, sredinom marta.
 
Stari Egipćani, Feničani i Persijanci
Početak Nove godine vezivali su za vreme jesenje ravnodnevnice, od kada dani postaju sve kraći, a noći sve duže.
 
Stari Grci
Određivali su Novi početak prema najkraćem danu u godini, dakle, u vreme zimske kratkodnevnice.
 
Stari Rimljani
Po njihovom kalendaru bilo je samo 10 meseci. Prvi dan u godini bio je 1. mart (naziv po rimskom bogu Marsu). Prema latinskim nazivima za mesece , koji su do danas zadržani, septembar je bio VII mesec, oktobar VIII, novembar IX, a decembar X mesec u godini.
Oko 700. godine pre nove ere, rimski vladar NUMA POMPILIJE dodao je kalendaru još dva meseca - januar i februar. Od tada, pa do danas - kalendarska godina ima 12 meseci
U doba Rimske republike (153. godine pre nove ere), Nova godina je prvi put dočekana 1. januara, ali to tada još nije bilo ozvaničeno, niti šire prihvaćeno.
Zvanično uvođenje novog kalendara, tzv. Julijanskog, po kome se Nova godina dočekuje 1. januara, pripisuje se JULIJU CEZARU (46. godine pre nove ere).
 
Evropa
U srednjem veku, na Crkvenom saboru u Truru, 567. godine, predstavnici hrišćanske crkve ukinuli su Novogodišnju proslavu, kao paganski običaj.
Mnogo kasnije, 1582. godine, uveden je GREGORIJANSKI KALENDAR, koji je i sada na snazi, a po kome Nova godina počinje 1. januara. To je modifikovana verzija JULIJANSKOG KALENDARA, koju je papa GRGUR XIII proglasio i ozvaničio Papskim ukazom INTER GRAVISSIMAS, te davne 1582. godine. Neki smatraju da je naziv dobio po imanu pape Grgura, a postoji i tvrdnja da su u pitanju prve dve reči pomenutog Ukaza.
 
Kalendar Milutina Milankovića
Najprecizniji ASTRONOMSKI KALENDAR, sa najmanje odstupanja, ustanovio je naš istaknuti naučnik Milutin Milankovic, koji je dosegao izuzetno značajna otkrića o uticaju kosmosa na klimu i klimatske cikluse na planeti Zemlji.Međutim, ovaj kalendar nije do danas zvanično usvojen i primenjen. Jedan od razloga za to je činjenica što bi se kalendarski preklapali neki pravoslavni  i rimo-katolički verski praznici.
 
Posle kratke šetnje kroz kalendarski istorijat, vreme je da se SADA i OVDE fokusiramo na NOVI DOČEK naše NOVE GODINE i da ga provedemo u najveselijem raspoloženju. 
Valja se! 
 
SREĆNO!!!

Spremili smo za Vas: