Magazin

Kako pripremiti auto za praznično zimsko putovanje

Kako pripremiti auto za praznično zimsko putovanje

 

Kao što mi ne možemo da utonemo u dubok san i prespavamo zimu, tako ni naši automobili ne mogu da sami od sebe prebrode najhladnije godišnje doba. Ako planirate novogodišnje putovanje automobilom, nemojte samo da razmišljate o kupovini tople jakne, jer će i vašem automobilu biti potrebna pažnja. Ukoliko odlučite da preskočite doček Nove godine u restoranima Beograda , već želite da putujete, evo kako da pripremite automobil za praznično zimsko putovanje:

 

Proverite pneumatike

 

Oštećene gume nikako nisu pogodne za glatke, klizave puteve. Zimske gume su svakako neophodne, ali ih obavezno pregledajte da nemaju nekih oštećenja na sebi ili nejednako trošenje gazećeg sloja.

Nemojte da zaboravite da proverite pritisak u gumama pre i posle zimskih meseci, a najbolje bi bilo jednom mesečno, kako bi potrošnja i prijanjanje automobila bili optimalni. Ako niste sigurni koliko bi pritisak trebalo da bude (merna jedinica PSI), ovu informaciju obično možete pronaći na obodu vrata sa vozačeve strane.

Kada ste utvrdili da su pneumatici u dobrom stanju, ne bi bila loša ideja da ih premažete zaštitnim sredstvima, kako bi duže trajali u hladnim zimskim uslovima.

  

Nanesite vosak

 

Zimski vremenski uslovi mogu da oštete farbu automobila i njegov sjaj, a to su odlični uslovi za razvoj najveće bolesti automobila - rđu. Iako su prošla vremena kada je vek trajanja automobila bio određen njegovom anti-korozivnom zaštitom, svakako ne želite da vaš automobil mora da kontaktira stručnjake za otkup automobila, npr: https://otkupautomobila.rs 

 

Kako bi vaš četvorotočkaš ostao čist i zaštićen za vreme zime, nanesite temeljan sloj voska pre nego što baba mraz odluči da poseti vaše krajeve.

Fokusirajte se na donje delove automobila, kao što su doboši točkova, bočni paneli i prednja rešetka, gde je zapravo najveći uticaj leda, snega i soli.

 

Proverite akumulator

 

Kapacitet akumulatora znatno opada tokom hladnog vremena, zato je veoma bitno da osigurate njegovo funkcionisanje na najvišem nivou. Takođe možete produžiti vek akumulatora tako što ćete automobil po mogućstvu držati u garaži.

Naravno, uvek treba biti spreman na najgore, zato obavezno imajte kablove za startovanje na dohvat ruke (ne morate baš da ih držite u pregradi suvozača), ne samo ako vas vaš automobil izda, već i ako naiđete na nesrećnog vozača kojem treba spas od hladnoće. Neispravan akumulator nije kažnjiv , ali bolje na vreme proverite ispravnost vozila, nego da otkrijete probleme na samom putu.

 

Proverite da li vetrobransko staklo ima pukotina

 

Ako vetrobransko staklo ima pukotina, pa čak i neku malu, vrlo je verovatno da će se stanje samo pogoršati u hladnom vremenu. Zato je zamena gotovo obavezna, ne želite da vam staklo popuca u toku vožnje, pogotovo ako pođete na putovanje u Evropi , ka nekim hladnijim evropskim gradovima.

Takođe obratite pažnju na stanje brisača, jer će oni ipak biti pod povećanim radnim opterećenjem za vreme zime i padavina. Budite sigurni da su svi delovi čisti i da mogu da podnesu otežane vremenske uslove. Ukoliko putujete negde gde su padavine obilne, zamenite obične brisače sa onim specijalnim za zimske uslove, kao i tečnost za brisače koja se ne zamrzava.

 

Proverite sva svetla na automobilu

 

Ispravnost svih svetala je veoma bitna u svim vremenskim uslovima, ali naročito zimi kada je smanjena vidljivost na putevima česta pojava. Ne samo da će ispravna svetla povećati vidljivost drugih automobila i prepreka na putevima, već ćete i vi sami biti vidljiviji drugim učesnicima u saobraćaju.

Trebalo bi da uvek imate makar jednu rezervnu sijalicu svakog tipa u automobilu. Nije nemoguće da se u toku vožnje pokvari neka lampica, a da vi niste ni svesni toga (sve dok vas ne zaustavi policija). Kada se to desi, mnogo je verovatnije da vam neće napisati kaznu ako imate rezervnu sijalicu spremnu.

 

Proverite tečnosti

 

Održavanje optimalnog nivoa tečnosti brisača, ulja, antifriza, … je od velike važnosti za zimske uslove. Ljudi često zaborave da promene letnju tečnost za brisače sa onom koja je osmišljena za zimske uslove.

Proverite nivo antifriza i ulja, kako bi sprečili oštećenja mehanike. Trebalo bi da držite rezervoar makar napola pun, kako ne bi došlo do zamrzavanja goriva. Ne bi bilo loše zameniti ulje motora sa onim niže gradacije.

 

Spremite zimske zalihe

 

Svi saveti koje smo naveli će vam pomoći da stignete bezbedno do svoje destinacije. Međutim, morate da budete pripremljeni za svaki situaciju.

Ne krećite na duži put bez zaliha u slučaju nesreće ili loših vremenskih uslova. Ponesite dovoljno hrane i vode, dodatne ćebiće, baterijsku lampu, malu lopatu i prenosivi punjač. Paket prve pomoći je naravno obavezan. Veoma koristan trik je da ponesete nekoliko sveća, jer samo jedna sveća može da efikasno podigne temperaturu u malom zatvorenom prostoru.

Nemojte da odlažete pripremu automobila za zimsko vreme, jer ćete sebi učiniti uslugu. Vozite oprezno i poštujte saobraćajna pravila u Evropi, pogotovo u destinacijskim zemljama u koje putujete.

 

Spremili smo za Vas: