Magazin

Zašto provesti Novu godinu u Atini?

Zašto provesti Novu godinu u Atini?
Znam šta ćete pomisliti: ,,Idemo preko leta na more u Grčku, zašto i preko zime za Novu godinu”? Mozda i ne zvuči veoma primamljivo, ali to je Grčka- verni smo joj kada su u pitanju letovanja. Što ne bismo videli kako je zimi u tom gradu? Plašite se da ćete se razočarati u klimu, da će vas padavine snaći na putu do nje? Nije da nismo navikli-bilo je leta kad je kiša padala u primorskim gradovima Grčke. Zimski period je, Nova godina je sve bliža, kako da ih ne bude?
 
Odlučili ste da idete negde, da Novu godinu ne slavite kod kuće, jer vam nije do toga. Grčka vam je veoma blizu, pogotovu ako ste sa juga Srbije. Ja sam iz malog grada na našem toplom jugu- iz Vranja. Ali iako ste, recimo iz Beograda, ne oklevajte da se prošetate do Grčke-lepote našeg izabranog grada će vam nadoknaditi svo vaše nepoverenje.
 Atina je veliki kosmopolitski grad koji je jedan od najstarijih svetskih gradova, čija se istorija beleži preko 3400 godina. Ona je centar umetnosti i filozofije; domovina je Platonove Akademije i Aristotelovog Liceja. Mesto je rođenja Sofokla, Perikla, Sokrata i drugih znacajnih ljudi.
Na šta vas asocira Atina, uopšte Grčka? Mene na Platona i Aristotela, na Istoriju političkih teorija koju sam imala kao predmet u prvoj godini. Celokupnom Grčkom vlada duh prošlosti-duh duge istorije pune događaja koji su i dan-danas na glasu. I dan-danas se priča o njima. Možete onda zamisliti koliko je bitna. 
U razgledavanju Atine možete početi sa Akropoljem-krečnjačka litica od 156 metara koja se ponosno uzdiže iznad grada i vidi iz svakog njegovog dela. Akropolj je dom Partenona iz 5.veka pre n.e. Zatim idite do dnevne Agore-nekadašnjeg civilnog, političkog i trgovinskog centra Atine. Na njoj se nalazi dobro očuvan Hefestov hram. Pogledajte i fantastične eksponate iz mikejskog i monojskog perioda u Nacionalnom arheološkom muzeju. Pun je drevnih mermernih statua,nakita i keramike. Ostatke iz bronzanog doba možete naći u muzeju Goulandris.
Posetite i uživajte u pogledu na Dionisijev amfiteatar gde su se izvodile drame prvih grčkih pisaca: Eshila, Sofokla, Euripida…Orhestru, polukružni deo između publike i podijuma su renovirali Rimljani gde su se održavale gladijatorske borbe i simulacije pomorskih bitaka. Bacite pogled i na jedan od svetskih muzeja-Akropoljski muzej. Posetite hram koji se nalazi na severu Akropolja-Erehtejon koji je čuven po svojoj elegantnoj strukturi.
Najlepši luksuzni hoteli, poslovne zgrade i niz otvorenih kafanica su smešteni oko trga Sintagme koji se nalazi u samom srcu Atine. Zgrada Parlamenta i spomenik Neznanom junaku se nalaze iznad tog trga.
Stadion Panatinaiko, poznat kao ,,Kalimarmaro” je atletski stadion u Atini koji je ugostio prve moderne Olimpijske igre.
Jedna od znamenitosti koje se retko viđaju jeste Aeropag. Dobio je ime po brdu posvećenom bogu Aresu. Aeropag je inače naziv za poznato veće zasedano u Antičkoj Grčkoj, gde su članovi bili arhonti.
Pošto obiđete sve ove znamenitosti koje mirišu na dugu antičku istoriju, mozete i da obiđete mesta sadašnjice, poput noćnih klubova i diskoteka. Party manijaci neće imati problema sa provodom-Grcka garantuje najluđi provod u novogodišnjoj noći. Zimski klubovi su odlični, mada letnji su pravi pokazatelj atinskog umeća. Ukoliko ste za shopping, odite u Ermou-ulica koja uvek privuče ljude sa ovakvim tendencijama. Tom ulicom se proteže lanac najpoznatijih radnji.
Bogatstvo Atine se ne može iscrpeti rečima-zato je najbolje da odete tamo, upoznate se sa gradom i vratite  kući većeg oduševljenja u odnosu na očekivanja koja ste imali na samom polasku. Da dodamo da je Nova godina, da je sve sjajnije, blještavije…

Spremili smo za Vas:Popularne ponude

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

PERLA EVENT HALL

PERLA EVENT HALL

Event centar Victory

Event centar Victory

RESTORAN KOŠUTA

RESTORAN KOŠUTA