Magazin

Zaplešimo - i zdravo je i korisno!

Zaplešimo - i zdravo je i korisno!

Postoje oni koji zaista obožavaju da plešu, kojima ritam ne da mira, pa se telo samo kreće, lete i noge i ruke same od sebe. Oni su prvi koji će izaći na podijum ili koji će ustati sa stolice. Nije važno umeju li to ili ne - oni žele da igrom proslave tu noć i da se provedu maksimalno! Postoje i oni drugi, stidljivi, koji iako vole, ne žele da igraju, jer su svesni da ne umeju ili samo to misle. Oni će se tek pomalo ljuljati u mestu ili se neće pomeriti, čvrsto držeći u ruci svoje piće, čestooslonjeni na šank ili sto. Međutim, ne bi se trebalo ustručavati, znali ili ne znali da pratite ritam. Ples je nešto što pozitivni utiče na telo i na duh. On je zapravo prava umetnost, koja se prenela u diskoteke i klubove, a da je to zaista tako, videćete ako posetite klub Bank
 

Zašto plesati?


Kada govorimo o plesu kao o korisnoj fizičkoj aktivnosti, govorimo o nečemu što podiže tonus naših mišića i omogućava nam lepše držanje. Bolja nam je koordinacija pokreta, kao i ravnoteža. Poboljšava se i cirkulacija, a luči se hormon sreće. Ples može da pomogne da se otklone različiti deformiteti, a razvija i naše pamćenje, posebno kada bi trebalo da zamaptimo neku koreografiju. Pomaže nam da se opustimo i da uživamo. 

Činjenice govore da se tokom sat vremena plesa sagori od 100 do 400 kalorija. Povećava se izdržljivost, kao i kapacitet pluća. Kosti postaju jače, a posebno fleksibilnost zglobova. Pomaže nam da pobedimo nesanicu, a ono što je veoma važno - naše samopouzdanje biće veća, jer ćemo zavoleti svoje telo.
 

Koji ples odabrati?

Osim što đuskate kada izađete, na svadbama ili za docek, ples možete i da trenirate i to rekreativno ili takmičarski. Nisu bitne godine, niti kondicija, bitno je da imate volju i da volite ples. Tako, ako ste za nešto energičniju igru, odaberite salsu. Izuzetno zabavan i sa dozom erotičnosti, ovaj ples će vam brzo ući pod kožu. Može da se igra sa partnerom, ali i pojedinačno u grupi. Često se organizuju i salsa večeri u različitim kafićima, na kojima se možete upoznati sa ovim plesom, ali se i okušati u igri. Tu je i vanvremenski tango. Ovaj standardni ples je pun suprotnosti, koji mu daju lepotu. Intiman je i pun emocija. Ako volite egzotiku, tu je trbušni ples. Osim što ume da bude veoma zavodljiv, odličan je za zdravlje, jer se lako sagorevaju kalorije i poboljšava držanje tela. Iako deluje da "radi" samo stomak, koriste se svi delovi tela. Ovo je veoma ženstven ples i uticaće da se osećate baš tako! Posebno se preporuluje onima koji žele da smršaju, iako je poželjno da imate stomačić zbog efekta tokom igre. Brejkdens (breakdance) je veoma popularan ples među mlađima, jer zahteva izuzetnu pokretljivost i energičnost. Posebno ga vole dečaci. Karakterišu ga atraktivni pokreti, a potrebno je da fizička spremnost bude na višem nivou. Ono što je poseban hit među devojkama jeste regeton (reggaetón) koji spaja različite stilove, od hip hopa, do regea. Muzika obiluje ritmom, a akcenat je na nogama i kukovima. 
 

Foto: Pixabay / Bernard-Verougstraete

Spremili smo za Vas: