Magazin

Za praznike se dobro jede baš

Za praznike se dobro jede baš

 

Polako ali sigu­­rno približavamo se zimskoj čaroliji. Hladni dani okupani suncem, pod čijim zracima blešti beli prekrivač, samo su jedna od mnogobrojnih radosti kojima se najviše raduju mališani­. Ovo je period u kome se svi bolje slažu, kada su svi opušteniji i srećniji, na godišnjem odmoru i raspustu. Period u kojem se uživa u sitnim radostima, u prijatnom i lepom družtvu i relaksiranoj atmosferi.

Ušuškani u tople kuće okruženi porodicom i prijateljima, prepušteni trenutku, za Novu godinu svi uživaju u dobrom društvu i bogatoj novogodišnjoj gozbi. Ni najveći karakteri ne mogu da ne pokleknu pred prazničnim menijem. Od raznih salata, sarmi i dobre meze pa sve do slatkiša kojima sa mališani najviše raduju. Sa aspekta menija, najbolje novogodišnje proslave su upravo porodične. U tom slučaju se porodična trpeza pretvara u svetsku, a porodični u švedski sto. Ima tu za svakog po nešto a uvek i pretekne.

Na novogodišnjoj trpezi:

Prema loklanim običajima neizostavan deo svake trpeze svakako je meso. Suvi vrat, slaninica i pečenica naslonjene na razne sireve samo su uvertira za pečenje. Pečenje svinjsko, jagnjeće ili riba za one koji se drže posta. Dobri majstori pečenje najčešće pripremaju sami, dok oni malo neiskusniji kupuju u pečenjarama, gde ipak ima poseban ukus.

Kako meso nikada ne ide samo, uz njega se tradicionalno sprema ili posna ili domaća sarma. A uz sve to nezabilazna je salata. Ruska je najzastupljenija, a odmah do nje je i kiseli kupus često posut ljutom paprikom.

Mnogobrojni slani rolati i slane torte od kojih je najcenjenija muška samo upotpunjuju sliku već mrsne i bogate trpeze.

Peciva i pogače još ako su rukom umešeni toliko su dobri da pored njih ništa i ne treba, tako uvek kažu gosti koji se prvo pečenja uhvate.

A kakva bi to proslava bila bez kolača, pitaju se svi sladokusci. Mešani sitni kolači koji su lepi i kad odstoje svakako su prvi na listi. Ali za prave ljubitelje i poštovaoce slatkiša oni nikada nisu dovoljni pa su torte najbolje rešenje. Oni koji poste ne treba da se sekiraju brojni su recepti i posnih torti koje ni malo ne zaostaju sa ukusom za onim klasičnim. U poslednje vreme mlade mame koje imaju dovoljno vremena bajkovitim i novogodišnjim motivima ukrašavaju torte čiji izgled baš kao i ukus jednako raduje mališane. Pored torti mališani iskreno umeju da se obraduju i zimskom sladoledu, kojeg koliko god da se napravi uvek fali. Damama koje ne mogu sve da postignu, na raspolaganju stoje poslastičarnice, u kojima će i ove godine, pored slatkiša zateći i novogodišnje popuste.

Srećni i slatki vam bili porodični praznici.

Spremili smo za Vas: