Magazin

Reka Sava - mesto dobre zabave koje krije velika bogatstva

Reka Sava - mesto dobre zabave koje krije velika bogatstva

Reka Sava, koja u Beogradu sa Dunavom tvori Ušće, sigurno je jedna od najzabavnijih reka na svetu! Ona je dom mnogobrojnih splavova, koji nude lud provod. Nezaobilazna su destinacija svakog ko poseti Beograd. Upravo ova mesta jedan su od razloga zašto se beograd smatra i prestonicom noćnog života na Balkanu.

Ove sezone jedan od najposećenijih splavova biće sigurno i splav Tag. To je mesto gde sedam dana možete da uživate u fenomenalnom noćnom provodu! Akcenat je pre svega na di džejingu, ali neće izostati ni odlične svirke. 

Ali, koliko zapravo znamo o reci koja nam nudi toliko zabave? Imamo li svest koji je njen značaj? Vreme je da je upoznamo!
 

Odakle potiče ime reke - Sava?

Naziv reke Sava potiče od grčke reči sa ili sos, a to u prevodu znači - jak, snažan, siguran. To upravo i opisuje ovu reku. Sufiks - ava označava da ona postaje reka koja Zevsu pomaže da bude besmrtan - daje mu da pije nektar i da se hrani ambrozijom. Od naziva Sava potiče i naziv božanstva Sabazios, čiji je otac Zevs. Prema predanju, njega je slavio Dionis. Javljaju se i tumačenja da Šabac ima veze s aovim nazivom. Područje oko reke Save naziva se Posavina. 
 

Kako je nastala reka Sava?

Sava nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke u Sloveniji. Kao što smo već naveli, u Beogradu se uliva u Dunav. Njene pritoke u Srbije su Drina i Kolubara. Protiče kroz četiri države i to: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Duga je 990 kilometara. Njen srednji deo je granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kada je reč o ovim zemljama, neki od gradova koji se nalaze na obalama Save su: Kranj, Ljubljana, Zagreb, Slavonski Brod, Sisak, Gradiška, Brčko, Šamac, Brod. Ona predstavlja granicu Balkanskog poluostrva. Osim Beograda, na njoj leže i Sremska Mitrovica, Šabac i Obrenovac. Svi se sećamo velikih poplava 2014. godine, kada je Sava postala neukrotiva. Plovna je celim svojim tokom kroz našu zemlju. Najveća je pritoka Dunava kada je reč o zapremini vode. Jedna je od najdužih reka u Evropi. Veruje se da na njenim obalama živi nešto više od osam miliona stanovnika, a spaja tri glavna grada. 
 

Zašto je važna reka Sava?

Osim kao mesto na kome možete dobro da se provedete, kao i da povedete svoje goste, a posebno strane turiste, da bi se proveli kao da je docek, Sava je veoma značajna i za Srbiju. Prvenstveno, Beograd je podignut na mestu gde se spajaju ona i Dunav, a na njoj se nalazi i beogradsko more - Ada Ciganlija. Ovo veštačko poluostrvo sa Savskim jezerom čini jednu od omiljenih letnjih destinacija Beograđana. Važna je i zbog biljaka i životinja koje je nastanjuju. Posebno prirodno bogatstvo je Obedska bara u jugoistočnom Sremu. To je prirodni rezervat nastao u napuštenom koritu ove reke. Ovde možete da vidite mnoge ptice, kao i retke biljke.
 

Ako ste sada naučili nešto o ovoj lepoj reci, trebalo bi da se uz pesmu Ljube Aličića "Voleo sam u Šapcu kraj Save jednu malu, njene oči plave...."  zaputite njenim tokom kako biste je još bolje upoznali! Naravno, veče je za provod na splavu!
 

Foto: Wikipedia / Petar Milošević 

Spremili smo za Vas: