Magazin

Poštujte saobraćajne propise za vreme praznika

Poštujte saobraćajne propise za vreme praznika

Ukoliko poštujete saobraćajne propise i pridržavate se pravila, šanse da doživite nezgodu na putu smanjićete u velikom procentu. Saobraćajni znaci se na svojim mestima nalaze sa razlogom, sledite ih i poštujte, a povremeno proverite i obnovite svoje znanje njihovog značenja.

 

U slučajevima idealnih vremenskih prilika, vožnja je svakako najlakša, dok nešto teži, drugačiji vremenski uslovi – kiša, sneg, led i druge nepogode sa sobom nose i specifičnosti u vožnji koje nam nalažu da budemo znatno oprezniji. Slična situacija je i sa gužvom, a kombinaciju više ovakvih okolnosti često imamo baš u vreme praznika, kada je frekvencija kretanja ljudi i količina vozila na putevima veoma velika. Neophodan je naročito pojačan oprez ukoliko nas za doček Nove godine i praznike dočeka i ono pravo zimsko vreme, sve sa poledicom ili snegom.

 

Tokom vožnje u ovakvim uslovima, pre svega, neophodno je držati bezbedno rastojanje, sporije dostižite željenu brzinu, a kočenje mora biti blagovremeno i postepeno, pa izbegavajte nagla rukovanja vozilom. Sa najvažnijim – upravljačem, gasom i kočnicama moramo biti i najviše oprezni. Ipak naravno, ne budite previše stegnuti ili ukočeni, jer ćete biti u grču, a samim tim doći će i do bržeg zamaranja i napetosti, što često prouzrokuje pad koncentracije. Imajte na umu, u zimskim uslovima je, i uz svu potrebnu zimsku opremu, zaustavni put vozila duži i do 50% u odnosu na onaj koji nam je potreban u normalnim uslovima vožnje.

 

Na nivo koncentracije tokom vožnje u velikoj meri možemo uticati i sami. Čak ni u situacijama slavlja i praznika koji nam se primiču, ne konzumirajte alkohol, ni u manjoj, naizglednoj beznačajnoj, meri – svaka količina je prevelika, a izbegavajte i lekove koji mogu da izazovu pospanost, samim tim i pad koncentracije.

 

Ne zaboravite, vaša pažnja, budnost i poštovanje saobraćajnih znakova i ograničenja, učiniće vas bezbednim i omogućiti da praznici proteknu u lepom raspoloženju, bez nezgoda i nepotrebnog stresa.

Spremili smo za Vas: