Magazin

Piti, a ne napiti se - moguće je!

Piti, a ne napiti se - moguće je!

Možemo da kažemo da alkohol nije dobar za naš organizam, u nekim situacijama veoma loše utiče i na naše ponašanje, a pod njegovim dejstvom možemo i da povredimo drage ljude. Međutim, ako zanemarimo ove loše strane, alkohol nam pomaže da se opustimo, da budemo veseli, da đuskamo, da nam ceo svet izgleda lepši nego što jeste. Naravno, kada je atmosfera dobra, ni ne primetimo kada smo se napili. Kao, na primer, za doček Nove godine. Tada se na neki način i podrazumeva da ćemo preterati. Međutim, u nekim situacijama to bi zaista trebalo izbeći. Posebno ako nas sutradan očekuje važan sastanak ili dešavanje, ako bi trebalo da ostavimo dobar utisak ili jednostavno da budemo pristojni. 

Ako baš nikako ne možete da odolite alkoholu ili ste osoba koja jednostavo nema meru, postoji rešenje problema i za vas. Sledi nekoliko trikova kako da pijete, a da se ne napijete! Da, moguće je!

Mešanje pića je strogo zabranjeno!


Ovo je sasvim logična mera borbe, kojom ćete se odupreti prekomernom unosu alkohola. Dakle, nema onoga - počinjem sa rakijom, pa pivo, pa ponovo presecam rakijom ili tekilom, što da ne. dakle, odredite šta je to što možete duže vremena da pijete, proverite da su količine dovoljne, kako ne biste bili prisiljeni da pređete na nešto drugo. Najbolje je da se držite dugih pića, jer ćete verovatno biti u prilici da kraća eksirate, a to nije preporučljivo. Birajte pivo, vino ili koktele sa manjim procentom alkohola. 
 

Uključite digitron

Jetra je organ kome treba posvetiti mnogo pažnje, jer su njena oboljenja teška. Naime, ona za jedan sat može da preradi žestinu zapremine 0.33 decilitra, jedno malo pivo ili čašu vina. Možda deluje kao mala količina, ali ako vam je cilj da ostanete trezni, vodite se ovim. Posebno ako izlazite u kafanu sa dobrim izborom pića, kao što je Bajka ili splav Bajka, kao i splav Konzulat Waterfront. Vaša jetra će vam biti zahvalna, a vi nećete morati da budete zabrinuti za budućnost!

 

Jedite masnu hranu, pijte mineralnu vodu


Šta je ono što je poželjno da radite? Da jedete! Trebalo bi da se opskrbite masnom hranom, jer masti plivaju po vodi. Pošto su alkoholna isparenja ta koja nam škode, ovo će biti odlična prepreka. Pojedite burek, picu, punjenu pljeskavicu ili pečenje. Naravno, i sve drugo masno čega se setite!

Pojavila se i informacija da pre pijanke treba pojesti kvasac. Isplanirajte koliko ćet epića popiti i toliko kašičica kvasca pojedite. Možete ga pomešati i sa jogurtom. Tajna je u tome što će kvasac razbiti alkohol na vodonik, ugljenik i kiseonik, pa se nećete napiti. Ovo je posebno koristan savet ako ne želite da sala za venčanje na kome ste gost bude mesto najvećeg blama ikada!

Uz masnu hranu obavezno se poslužite i mineralnom vodom. Ona sadrži ugljen dioksid, pa će isparenja vezati. Ako popijete dovoljno vode, čak ćete prepoloviti delovanje alkohola. Nikako ovaj izbor ne menjajte gaziranim pićima, jer ona sadrže šećer, koji se ne slaže sa alkoholom. Osim pomenutog, voda će vam pomoći da budete hidrirani, što je takođe veoma bitno u borni protiv pijanstva, ali i mamurluka. Dakle, najbolje bi bilo da porulite litru ove vode, kako biste bili sigurni tokom cele noći.

 

Foto: Pixabay / bridgesward

Spremili smo za Vas: