Magazin

OTPUTUJETE ZA DOČEK

OTPUTUJETE ZA DOČEK

Prilika da organizujete lepo putovanje, svakako su predstojeći praznici. Godišnji odmor, slobodne dane ili raspust začinite novim predelima. Bilo da su u našoj zemlji, ili u inostranstvu, gradovi i priroda koju nemate priliku često da posećujete, osvežiće vam svakodnevicu. Novogodišnja putovanja ostaju u najlepšem sećanju, a uspomene su ono što će vam ostati zauvek.

ZLATIBOR

Jedna od najlepših planina u Srbiji najhladnija je upravo u januaru. Ipak, svežina vazduha i lepota prirode, učiniće da ovu prepreku prevaziđete. Osim uživanja u samoj planini, kajmaku i vrućoj rakiji, imate priliku da obiđete i etno selo Sirogojno, koje se nalazi u blizini. Šetnja kraj jezera, probudiće vašu romantičnu stranu. Možete da posetite i Mokru Goru, koja se nalazi u blizini, ili da odete do Užica. Svakako, svoje mesto ovde će pronaći i skijaši. Zlatibor nudi 7000 metara staza, različitih dužina. Ovde ćete naići i na najstariji restoran, „Rujno”, poznat po tradicionalnoj kuhinji ovog kraja, u kome možete dočekati novo leto.

PORTUGAL

Mnogi za svoja novogodišnja putovanja biraju evropske metropole. Ona koja je svakako za preporuku jeste Lisabon. Jedan od najlepših gradova starog kontinenta i svakako vrlo autentičan. Grad fado muzike ima dušu, koju bi svakako trebalo upoznati.Raskošan, prelepih građevina i različitih stilova, ostaviće vas bez daha. Njegov najstariji deo je ulica Alfame,koja je ujedno i jedna od najvećih atrakcija. Možete posetiti Bairro Alto, živopisan kraj u čijim se tradicionalnim kafanama na najbolji način može doživeti fado. Tu je i istorijsko predgrađa Belem, istoimena kula, koja je pod zaštitom UNESCO-a i manastir Sv.Žeronima. Posetite bajkoviti zamak Sintre i vilu Kaškaiša. Vozite se simboličnim žutim tramvajima na liniji 28 i posetite čuveni Park nacija i Okeanarijum, najveći u Evropi.

PROVANSA – Italija i Francuska

Ukoliko volite da novogodišnja putovanja uključuju mnogo toga za relativno malo vremena, odaberite program koji će vam ponuditi dve ili više različitih država i gradova u njima. Predlažemo spoj prošlosti sadašnjosti – Provansu. Pejzaži išarani grčkim arheološkim nalazištima, rimskim amfiteatrima, akvaduktima, termama i trujumfalnim kapijama. Srednji vek ovde je ostavio veličanstvena romanska utvrđenja, zamkove i gotske katedrale, gradiće sa uskim ulicama i skrivenim trgovima. Savremeno doba donelo je blistave i bogate gradove na obali. Priroda i čovek su skladno oblikovali prirodne lepote i bogatu tradiciju u Provansi. Ona je oduvek predstavljala raj za umetnike i upravo zbog toga su na njenom tlu nastala velika umetnička dela Pikasa, Sezana, Van Goga, Matisa. Provansa je simbol opuštenog, jednostavnog života, pojam za mirise mediteranskih polja, za lepe gradiće, odličnu gastronomiju i vrhunska vina.

Spremili smo za Vas: