Magazin

Novogodišnji poklon (2)

Novogodišnji poklon (2)

Naučite da ispletete vunene čarape

 

Voleli biste da svojim dragim osobama poklonite nesto sto ste sami napravili a ne znate jos uvek sta? Zasto ne biste jednostavno ispleli vunene carape I iznenadili svoje najblize najtoplijim poklonom? Pletelje vunenih carapa je izuzetno lako, samo ako pratite sledeca u pustva I imacete najlepsi poklon za docek Nove godine.

Carape se pletu od belog pamucnog konca. Broj ocica na igli zavisi o vrsti mustre, ali I debljini konca. Za bobicarke stavljam na svaku iglu 20 ocica, a pletem iglama broj 3,5. Bobice skupljaju I moraju se plesti neznatno. Za mustre koje ne skupljaju dovoljno je 16-18 ocica, zavisno o nozi. Kad radite ruzmarinke, znaci da pletete mustre koje se ne skupljaju, a za igle 2,5 ukupno stavite od 84 do 92 ocice koje podelite na 4 igle. Pre “strikanja” isprobate mustru da vidite kako izgleda I po tome odredite broj ocica.

 

-Najgore je poceti, jer treba nametnuti dovoljan broj ocica I podeliti na cetiri igle recimo da za ove carape treba ukupno 48 ocica: 4 – 12 ocica na svakoj igli. Prebacite 13 ocica na 1 iglu, pri cemu ih malo razvucite, te po 12 ocica 2. I 3. Iglu, tako da za 4. Iglu ostaje jos 11 ocica.

-Krug zatvorite 4.iglom, I to tako da njome ispletete 1. Zatim pletite 2 ocice pravo, 2 ocice krivo naizmenice.

-Nogavicu ispletite dovoljno dugacku, tako da seze da do kostiju gleznja. Kraj niti kojom ste ocice nametnuli, ostaje visiti I sluzi kao smernica za krugove, petu I dr. Petu pletite od polovine ocice nogavice I to 4. I 1. Iglom, uz okretanje pletiva. U polaznim redovima pletite prave, a u povratnim redovima krive ocice.

-Jedan polazni I jedan povratni red na rubu pletiva tvore I rubnu ocicu.

Za visinu pete racunate 2 do 4 reda manje od broja ocica kojima je ispletena petam dakle 20. Dvadeset redova daju 10 rubnih ocica.

-Kad ispletete 20 redova, tj. 10 rubnih ocica, pletite do sredine pete I u sredinu, kao oznaku, uvucite nit druge boje.

- Za dno pete uzima se trecina ocica pete, tj. 8. Pletite 3 ocice od sredine I 4. I 5. Icicu ispletite zajedno kao okrenutu pravu ocicu. Pletivo okrenite I u tom povratnom redu 1. Ocicu prenesite na desnu iglu, kao da zelite isplesti krivu ocicu.

-Ispletite sledecih 6 ocica krivo, a 7. I 8. Ocicu ispletite zajedno kao okrenutu krivu ocicu.

Opet okrenite pletivo. Prvu ocicu prenesite kao krivu pa opet 7. Ocicu s 8. ocicom ispletite zajedno kao okrenutu pravu ocicu.

Pletivo okrenite I opet na nalicju oduzimajte dok sve ocice pete I ocice dna pete na obe strane ne ispletite zajedno.

Dno pete malo izvrnite I iglom, na kojoj su ocice dna pete, podignite nove ocice duz ruba pete uvlaceci ih spolja prema unutra.

S druge strane, I to drugom na kojoj su ocice dna pete, isto tako podignite ove ocice uvlaceci ih izvana prema unutra.

Rubne ocice 1. Igle islpetite kao okrenute prave ocice. Ocice nogavice na 2. I 3. Igli ispletite kao prave.

Rubne ocice 4. Igle ispletite pravo. Nakon toga pletite jos jedan krug pravih ocica. Za rist oduzmite na kraju 1. Igle, pletuci poslednje 2 ocice pravo zajedno ten a 4. Igli, pletuci 1. I 2. Ocicu pravo zajedno. Dva kruga pletite pravo, I opet oduzmite s obe strane. Tad cete opet imati na svakoj igli po 12 ocica, kao na iglama nogavice. Stopalo pletite do pocetka prstiju. Carapu zavrsite zvezdastim oduzimanjem, ispletivsi na svakoj isgli 2 poslednje ocice pravo zajedno, zatim pletete 1 krug pravo, pa oduzimate itd, dok na svakoj igli ne ostane jos po 5 ocica, potom u svakom krugu oduzmite sve dok na svakoj igli ne ostavu jos 2 ocice, dakle ukupno 8 ocica. Iglu tupa vrha s udenutim krajem niti dvaput provucite kroz te ocice, zatim kroz rupicu I izvrnuvsi carapu, nit s unutrasnje strane usijte. Sada su Vase vunene carape gotove za poklon Nove godine 2015.

Spremili smo za Vas: