Magazin

NOVOGODIŠNJE PUTOVANJE - PARIZ

NOVOGODIŠNJE PUTOVANJE - PARIZ
Imate tu sreću da za Novu godinu putujete u neku od svetskih prestonica? Teška odluka je – koju odabrati? Sve su blistave, svaka Vas mami da baš u njoj provedete ovaj praznik. Jedna od najprivlačnijih odrednica je ''grad svetlosti'' – Pariz. Izaberete li ovaj grad za novogišnje putovanje, spremite se za nekoliko romantičnih i uzbudljivih prazničnih dana.
 
Nudimo Vam opise mesta koja su predviđena za posetu ako odaberete ovo novogodišnje putovanje.
 
-Trg Republike – Place de la République: jedan od najvećih trgova u Parizu, zauzima površinu od 3.6 ha. Početna je tačka svih društvenih i kulturnih dešavanja. Gradska skupština Pariza je 2008. pokrenula projekat rekonstrukcije trga i u proleće 2013. završen je novi izgled trga, u kom je ostavljeno više prostora za pešake.
 
-Avenija Jelisejska polja – Champs-élysées: naprestižnija i najšira avenija u Parizu. Sa svojim bioskopima, kafeima i luksuznim radnjama, Jelisejska polja je jedna od napoznatijih ulica na svetu. Dugačka je 2 km. Poznata je i pod imenom ''najlepša avenija na svetu''.
 
-Trijumfalna kapija – Arc de Triomphe: spomenik na trgu Šarla de Gola, sagradjena 1808. Nalazi se na istočnom kraju avenije Jelisejska polja. Podignut je borcima za Francisku, naročito onima u vreme Napoleonovih ratova. Visoka je 51 m i široka 45 m. To je druga po veličini trijumfalna kapija u svetu.
U nastavku svog novogodišnjeg putovanja posetite:
 
-Ajfelovu kulu – la Tour Eiffel: simbol Pariza, najveća znamenitost! Novogodišnje ili bilo koje drugo putovanje je nezamislivo bez obilaska glavnog obeležja ovog grada! Metalni toranj gradjen od 1887. do 1889. godine. To je eksponat za Svetsku izložbu povodom stogodišnjice od Francuske revolucije. Do 1930. predstavljala je najveće zdanje na svetu sa svojih 300m, a das je značajna turistička atrakcija sa preko 5.5 miliona posetilaca godišnje. Ime je dobila po Gistavu Ajfelu, projektoru.
 
-Notr Dam – Notre Dame de Paris: katedrala posvećena Bogorodici Mariji, sagrađena na reci Seni. Prostranost i lepota vitraža opravdavaju njen status ''najpopularnije'' crkve u Francuskoj. Katedrala je visoka 36m, a duga 130m. 
 
-Versajski dvorac – Chteau de Versailles: ovaj dvorac-spomenik čuven je u svetu po svojoj lepoti i značajnim događajima koji su se tu odigrali. Bio je rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Dvorac krase mnogobrojne fontane i zelenilo. 
 
-Luvr – Musée du Louvre: jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. U njemu je izloženo oko 35 000 predmeta iz praistorije do 19. veka.Ukupan broj predmeta koji mu pripadaju je 380 000. Najposećeniji je muzej na svetu, kroz njega dnevno prođe oko 15 000 turista. Nalazi se u Palati Luvr (Palais du Louvre).
 
Za one u kojima još uvek čuči dete ili imaju decu na ovom novogodišnjem putovanju nezaobilazan je Diznilend. Ovo je ogroman kompleks, uključuje hotele, restorane, prodavnice i naravno tematski Diznilend park i Diznijev studio. U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letelice i svemirski brodovi, gusarske pećine itd. Diznijev studio je manji i u njemu je sve u vezi sa igranim Diznijevim filmovima.
Kada su u pitanju znamenitosti Pariza, sve je ''naj'' – najposećenije, najposebnije, najromantičnije. Dodaćemo ovoj prestonici  i epitet – najboljeg novogodišnjeg putovanja. S kim god da idete u ovaj čarobni grad, uz sneg i prazničnu atmosferu bićete u drugom svetu, drugačijem od vaše svakodnevice. Priuštite sebi ove posebne dane kao nagradu za pređenu još jednu godinu i započnite narednu novogodišnjim putovanjem u izvanrednom raspoloženju i na najlepšm mestima koje nudi glavni grad Francuske!
 

Spremili smo za Vas: