Magazin

Kokteli čije recepte morate da znate

Kokteli čije recepte morate da znate

Ljubitelji koktela, tih šarenih i ukusnih napitaka, sigurno su do sada isprobali različite kombinacije i ukuse. Međutim, postoje oni klasični kokteli kojima se uvek rado vraćaju. To su sigurni izbori, sa kojima se ne može pogrešiti i koji su gotovo uvek u ponudi lokala. Ono što je dobro, ove mikseve možete da pravite i kod kuće i tako da iznenadite svoje društvo ili da napravite poseban ugođaj za dragu osobu. Donosimo vam nekoliko predloga i recepte kako da ih smućkate! Šejker u ruke i počnimo!
 

Suvi martini - budite fensi

Za ovo fensi piće biće vam potrebni džin i suvi vermut. Tačnije 50 mililitara džina i 20 mililitara vermuta. Posebnu široku čašu za ovo piće možete ukrasiti kriškom limuna, a u samo čašu možete staviti maslinu. Najlepše je d abude zelena. Ukoliko želite da pojačate ovo piće, možete ga napraviti i sa vodkom. Suvi martini svakako važi za jako piće i svrstava se u apertive. Naziv je dobio po barmenu koji se zvao upravo tako - Maritni. 
 

Margarita - ako volite tekilu

Sa podjednako zanimljivom čašom, ovo je jedno od veoma čestih pića kada su dame u pitanju. Posebno kada svrate u neku dobru kafanu, kao što je Bajka. Za margaritu su vam potrebni tekila, sok limete i Triple Sec (od kore pomorandže). U zapremini:  44 mililitara tekile, 15 mililitara Triple Seca  i soka po želji.  Ovaj koktel je oštrog ukusa i jedan je od najpoznatijih na bazi tekile.
 

Džin Tonik - piće sa stilom

Ovo je potpuno osvežavajući koktel, koji se savršeno slaže uz zrna kafe. Mnogi kažu, piće za one sa stilom i koji su puni samopouzdanja. Sipajte džin u visoku čašu, u koju ste pre toga dodali led. Sipajte sodu vodu, promešajte i ukrasite kriškom limuna ili limete. Tajna je u svežim sastojcima, koje bi trebalo odmah da pripremite i direktno da sipate. Može se dodati i đumbir. Koktel se obično pravi iz jednog dela džina i dva dela tonika. 
 

Kosmpoliten - najpoznatiji ženski koktel

Vodka, sok od borovnice ili brusnice, sok od limete i liker Triple sec ili đus su sastojci ovog čuvenog miksa. Potrebno je 45 mililitara vodke, 7,5 mililitara seca ili đusa, decilitar soka i 30 mililitara sveže ceđenog soka limete. Naravno, slavu je dostigao zahvaljujući Keri Bredšo iz serije Seks i grad. Ne možete da ne znate kako se pravi! Roze je boje, pa zaista pripada ženskom polu. Možete ga ukrastiti uvijenom korom od limete ili pomorandže.
 

Mohito - osveženje u vrelim noćima

Savršen u letnjim danima, a i noćima, mohito se pravi od belog ruma, šećera, soka od limete i soda vode. Nana je takođe neizostavan sastojak! Nju bi trebalo da izgnječite na početku, zajedno sa šećerom. Potom iscedite jednu limetu i dodajte u čašu. Sipajte čašicu za rakiju ruma, a možete da dodate i vodku umesto ruma. Dodajte i soda vodu, ili kiselu vodu, po želji. Alkohola je malo, pa možete da se opustite!

Kokteli su idelani za druženja na bazenu, na kućnim žurkama, pa čak kao i posebna ponuda na svadbama ili kada je nova godina. Zato vežbajte, kako biste postali pravi koktel majstori! Ukoliko ipak više volite da ih ispijate u provodu, probajte ih na mestima gde je žurka leti - splav Bajka i splav Konzulat Waterfront.

 

Foto: Pixabay / Alexas_Fotos

Spremili smo za Vas:

baner
baner
baner
baner
baner
baner