Magazin

Koji se parovi vina i hrane nikako ne slažu?

Koji se parovi vina i hrane nikako ne slažu?

Svi smo već manje ili više upoznati sa načinom na koji se uparuju vino i hrana. Bela vina sa svetlim namirnicama i ribom, a crvena vina uz meso. Roze idealan uz sve, a naročito uz kolače. Znamo i da je potrebno uklapati srpska vina sa domaćim đakonijama, italijanska vina sa italijanskom hranom, odnosno piti ona vina sa područja sa koga se sprema neko od jela. 

 

Međutim, znate li koji specijaliteti nikako ne idu sa određenim vinima? Neki parovi su toliko nekompatibilni da ih apsolutno treba izbegavati! Razlozi su sasvim jednostavni i nimalo prijatni - kiselina u želucu i glavobolja kao da ste mamurni.
 

Neznanje skupo košta

Ukoliko ste u prilici da obedujete u eksluzivnim restoranima, posebno kada je docek, čuvajte se da vas neznanje ne košta i novca i uživanja u hrani. Naime, na meniju ovakvih mesta često će se naći kavijar. Mnogi ga spajaju sa kaberne sovinjonom (Cabernet sauvignon), a greška je velika. Kako kažu oni koji su probali ovu kombinaciju - kao da pijete sok grožđa u močvari. Nimalo privlačno, zar ne? Goveđa rebra se takođe nikako ne slažu sa tamjanikom, pa umesto da uživate u ovom muskantnom vinu, imaćete osećaj kao da ga niste ni pili. Ukoliko volite kjanti (Chianti), nikako ga ne kombinujte sa tunjevinom, odnosno salatom od tunjevine, jer ćete imati ukus metala u ustima i oporost kakvu dugo niste osetili. 

 

Širaz (Syrah) i kineski specijalitet - piletina u slatko kiselom sosu, bukvalno će razoriti vaše nepce. Radi se o jakom vinu i začinjenom sosu. Isto tako, pino noar (Pinot noir) i lazanje neće prijati vašem želucu. Problem je u kiselinama koje se nalaze u vinu, kao i u paradajz sosu i siru. 

 

Treba znati da se crvena vina nikako ne slažu sa ribom, jer su bogata taninima, koji daju neprijatan, metlani ukus ukoliko se pomešaju sa njom. Neverovatno, ali isto je i sa mnogim sirevima. Jedino se tvrdi sirevi idealno slažu uz crvena vina. Takođe, dobra ideja nisu ni mahunarke uz crveno vino, jer tanini sprečavaju apsorpciju gvožđa, kojim su ove namirnice bogate. To je posebno važno za one kojima ovaj metal nedostaje u organizmu.

 

Tamo gde u jelima dominiraju jaja, trebalo bi izbegavati sve osim izbalansiranih belih vina, koja nisu ni previše kisela, ni suviše aromatična. 
 

Koji se slatkiši ne slažu sa vinima?

Iako možda na prvi pogled deluje primamljivo, crveno vino i čokoladni kolač se baš nikako "ne vole". Naime, čokolada će da dominira nad vinom, a vas će sutra probuditi glavobolja. Bolja opcija je da se poslužite bermetom ili portom, pa to odaberite na meniju koji vam restoran nudi. Čokoladni mus i slatki rizling takođe nisu poželjna kombiancija, jer će vam biti loše zbog mnogo slasti. Važno je voditi računa o balansu! Isto tako vam se može učiniti da su šardone (Chardonnay) i sladoled idealno jedno uz drugo, ali zapravo će se dogoditi isto kao u prethodnom slučaju. Radije se opredelite za tokaj (Tokaji) ili belo, slatko vino iz kasne berbe. Vionje (Viognier) se nikako ne slaže sa pitom od limuna, jer njegove cvetne note neće doći do izražaja.

 

Ono što je posebno važno da ne zaboravite - voda nije dozvoljena tokom uparivanja hrane i vina, jer će zapravo da sabotira ovaj vaš pokušaj. 

 

Foto: Pixabay / naimbic

Spremili smo za Vas: