Magazin

Klopa za doček Nove godine

Klopa za doček Nove godine
Praznici koji su pred nama podrazumevaju bogate trpeze, za koje nam uvod pravi trenutna sezona slava. Pripremamo svoje stomake za raznovrsne đakonije, ne brojimo kalorije i prepuštamo se radosti, koja je svuda oko nas. Ili se bar trudimo da bude. Znajući balkansku tradiciju svesni smo da je hrana neodvojivi deo proslava. Dopunjuje ih i čini još primamljivijima. Zato je vrlo važno prepoznati ukus svojih gostiju i odabrati one specijalitete u kojima će uživati!
 
RESTORANI
 
Doček Nove godine u restoranima podrazumeva posluženje u vidu menija, pre svega. To se odnosi na predjelo, glavno jelo i desert. Svako od gostiju ima svoje mesto za stolom, uživa u ambijentu, a da mu bude sve po volji, zaduženi su konobari. Sa druge strane, postoji i opcija švedskog stola, gde gosti takođe imaju svoje mesto, ali moraju da se prošetaju do posluženja i napune svoje tanjire. Šta je bolja opcija, zavisi od karakteristike gostiju, kao i od samog načina poslovanja restorana. Prednost švedskog stola može da bude raznovrsnost, dok je meni elegantniji način posluživanja. I jedan i drugi način odlikuju se obaveznom ponudom mesa, salata i slatkiša. Ostalo zavisi prvenstveno od kuhinje koju zastupa restoran. 
 
KLUBOVI I KAFANE
 
Mesta gde doček Nove godine najčešće provode mladi imaju ponudu klope u skladu sa tipom svojih posetilaca. Ovde hranu  najčešće čine grickalice i lisnata i druga testa, koja se ne nude u velikim količinama. Ponuda je osmišljena kao ona koja se jede „sa nogu“, odnosno uz piće. Veoma retko ovde može da se organizuje keterign i to onaj „iz ruke“. Odgovor zašto je to tako, vrlo je jednostavan. U klubove i kafane mladi dolaze da se dobro provedu i da više piju, nego što bi jeli. Akcenat je na đuskanju, upoznavanju, provodu do zore, odnosno aktivnostima tokom cele noći. Ovde se najčešće ne sedi, odnosno svoje mesto u separeima mogu da obezbede samo oni koji mogu da odvoje nešto više novca. 
 
PRIVATNE ŽURKE
 
Bilo da se radi o otvorenom tipu privatne žurke, gde u iznajmljeni i zakupljeni lokal mogu da dođu i oni koji ne poznaju organizatora, ili zatvorenoj proslavi za vaše društvo, klopa u velikim količinama je obavezna! Ovde je smisao osećaja „kao kod kuće“, gde je atmosfera opuštena i prijateljska i gde se najčešće većina gostiju poznaje. Osim puno litara različitog alkohola, koji je po volji i želji onih koji dolaze, hrana mora da bude raznovrsna. Tako se poslužuje meni, koji je kombinacija restorana i kluba. Ukoliko je manja žurka u pitanju, često svako od zvanica donese nešto od klope. Ovde se preporučuje i angažovanje ketering službe, ukoliko za to postoje mogućnosti. U odnosu na broj gostiju i tip žurke, profesionalci će vam savetovati šta da naručite. To su najčešće kanapei, od projica do mini sendviča, kao i slatki zalogaji. Po osobi, računa se 10 do 15 parčića hladnog predjela, tri sendviča, 100 grama salate i priloga.  Ukoliko odaberete kvalitetan ketering, sigurno je da niko neće ostati gladan, a hrana će biti provereno dobra!

 

Spremili smo za Vas: