Magazin

Kako se zaista pije rakija?

Kako se zaista pije rakija?

Postoji li neko u vašem okruženju, a da nikada u životu nije okusio rakiju? Verujemo da je odgovor - teško. Razlozi leže u tome što je ona utkana u našu tradiciju i prati nas kroz vekove. Pije se na veselim događajima i onima koji to nisu, obavezna je kada su u pitanju kafane u Beogradu i drugim mestima, njom se proslavlja svaki uspeh, ali i otvara apetit.

 

Kao što postoji mnogo situacija u kojima je pijemo, postoji i mnogo ljudi koji sebe smatraju vrhunskim poznavaocima ovog pića. Naravno, neki od njih zaista to i jesu, ali se može reći da većina nas samo ima želju da to bude. Evo i zašto!

 

Rakija se ne eksira

 

Iako u mnogim krajevima važi pravilo "prva na eks", ovo je zapravo zabluda. Naime, rakiju treba popiti brzo, odnosno iskapiti je samo ukoliko je loša. Upravo iz tog razloga je treba i rashladiti, kako bismo maskirali njen slabiji kvalitet. Popiti na eks rakiju iz hrastvog drveta, koja je stajala deceniju, bio bi zaista greh. Zapamtite ovo, pa ukoliko za doček nove godine restoran posluži rakiju koja nije rashlađena, budite sigurni da je kvalitetna. Ona se, prema pravilu, služi na temperaturi između 17 i 19 stepeni.

 

Rakija može da se pije i iz velike čaše

 

Navikli smo na rakijske čašice i čokanjčiće, pa nam deluje potpuno nestvarno da ona može da se pije iz one u kojoj se služe konjak ili čak vino. I iza ove priče stoji tradicija. Naime, naš narod je ranije pio meku rakiju, koja nije toliko aromatična kao prepečenica i ima manji procenat alkohola. Ako bismo nju sipali u veću čašu, osetili bismo nepirjatan miris. Upravo zato se ona služi u malim čašama. Ukoliko znate d aje kvalitetna, slobodno je sipajte u dublju i širu čašu, kako biste osetili ono najbolje od nje. 

 

Kako razlikovati dobru od loše rakije?

 

Osnovno i prvo pravilo jeste - rakija mora da ima miris voća. Tačnije, morate da osetite miris ne jači od onog kako voćka prirodno miriše. U suprotnom budite sigurni da je dodata aroma. Drugi savet je da, ukoliko pijete rakiju iz veće čaše, kao kada degustirate vino, čašu zavrtite. Tako ćete prepoznati da li je rakija stara - ostaviće "suze", odnosno trag, jer su gušće. Takođe, važno je da klize odvojeno i paralelno, jer ako se spajaju - dodat je glicerin. Ukoliko rakija ima "venac" po rubu, to znači da je prejaka, tačnije jača od 50 gradi. Takođe je važni znati i da je svaka rakija bez boje, a da je dobija nakon odležavanja u buretu. Ono što se nažalost često radi jeste dodavanje E150, koji daje boju karamele. 

 

Nekoliko smernica za kraj...

 

Kada naučite sva ova pravila zapamtite i da bi prvi gutljaj rakije trebalo zadržati u ustima. Dopustite da se razlije, kako biste otkrili da li je kvalitetna ili ne, kao i da biste osetili punoću njene arome. Ako se bilo šta od pomenutog ne uklapa, znajte da se desila greška tokom procesa pečenja rakije ili je urađena namerna prevara. Obavezno dozvolite rakiji da bude u čaši u kontaktu sa vazduhom, kako bi se desila blaga oksidacija. To je posebno važno za rakije koje dugo odležavaju.

Uzdravlje - živeli! 

 

Foto: Flickr / Filip Mishevski

Spremili smo za Vas: