Magazin

Kako pripremiti jednostavne novogodišnje koktele?

Kako pripremiti jednostavne novogodišnje koktele?

Ok, odlučili ste se da Novu godinu nećete provesti u nekom od lokala, već ste se ponudili da budete domaćin proslave u svom domu. Na spisku zvanica pronašli su se svi vaši dobri prijatelji, obezbedili ste kvalitetnu klopu, plejlista je spremna, ozvučenje je priključeno, ostaje vam još ona jedna esencijalna stavka- alkohol.

Da se ne lažemo, bez njega ni nema dobre proslave! Ako planirate provod za pamćenje, morate se potruditi da vašim gostima obezbedite dovoljno „veselih gutljaja“ koji će ih opustiti i razdragati. Uglavnom se organizatori zabava odlučuju za čistu klasiku: nekoliko gajbi piva, par belih i crnih vina, flaša rakije i pelinkovac za one zahtevnije. Ali zašto baš ova Nova godina ne bi bila razlog da izađete iz te ustaljene šeme i vašim gostima ponudite nešto egzotičnije, što će osvežiti atmosferu i učiniti veče interesantnijim?

Predlažemo vam da, umesto standardne ponude pića, svojim gostima poslužite šarolike alkoholne koktele. Ukoliko vam ovo zvuči kao previše gnjavaže, verujte da to ne mora tako da bude. Iako mislite da su vam za prosečan koktel neophodni sastojci koje je gotovo nemoguće nabaviti, postoje i oni za čiju pripremu vam je potrebno svega nekoliko pića. Takođe, ako se plašite da ćete celo veče provesti izigravajući barmena, budite bez brige, jer kokteli mogu biti unapred spremni i posluženi u dubokim činijama u formi punča. Ako želite, možete i dodatno da ih začinite plutajućim seckanim voćem, koje će ih učiniti još estetski privlačnijim.

Evo nekoliko predloga za pripremu jednostavnih, a veoma efektnih koktela za svaku novogodišnju proslavu:

Cosmopoliten

Kao omiljeno piće zvezda iz serije „Seks i grad“, koktel Cosmo je na ovaj način stekao svoju veliku popularnost. Iako se originalno priprema sa sokom od brusnice, predlažemo ovu varijantu koja je nama ipak dostupnija. Pre svega, potreban vam je litar votke, koji ćete pomešati sa dve litre soka od borovnice. Zatim, u ovu mešavinu dodajte i sok od sveže isceđene limete, te sve zajedno dobro izmućkajte. I voila, vaš prvi koktel za Novu godinu je spreman! Pravilno je da se Cosmopoliten poslužuje u čašama za martini, ali hej, ukoliko ih nemate, poslužiće i bilo koja čaša za vino.

Cuba Libre

Kada ste pripremili Cosmo za vaše zvanice nežnijeg pola, red je da nešto obezbedite i za svoje muške prijatelje. Cuba Libre spada u one slatke i osvežavajuće, ali i poprilično jake koktele. Sastojci su takođe veoma pristupačni i nema ih mnogo. Sve što vam treba je flaša tamnog ruma, dvolitra koka-kole i sok od jedne limete, koje ćete smućkati i poslužiti sa puno leda. Ukoliko koktel Cuba Libre pripremate pre zabave, potrudite se da obezbedite dovoljne količine leda koje će gosti dodavati po želji.

Džin tonik

Džin tonik se sam po sebi ne može nazvati koktelom, ali ga, uz malo mašte, možete obogatiti da na njega liči. Kao osnova poslužiće vam litar džina, koji ćete pomešati sa dve litre tonika i sokom od limete. U ovu standardnu mešavinu naknadno možete dodati času soka od narandže, ili nekoliko kapi likera od maline ili jagode, kao ekstra egzotičnu notu. Dodatno iseckajte limun na listiće i njime dekorišite piće koje ćete poslužiti prijateljima.
 

 

Spremili smo za Vas: