Magazin

Kako izgleda doček Nove godine u Parizu?

Kako izgleda doček Nove godine u Parizu?

Doživite neverovatnu novogodišnju noć u predivnom Parizu. Grad svetlosti se smatra najboljim i najslikovitijim mestom za proslavu uz mnogo načina da kažete „Bonne année!“.

Pariz ima dugogodišnju tradiciju proslave Nove godine. Prvog januara počinje praznik Svetog Silvestera koji traje do prvog u narednom mesecu. Novogodišnje želje Parižani u tom periodu žele jedni drugima uz obavezne male poljupce u svaki obraz koji nazivaju „bises“.

Ponoć dočekuju uz času šampanjca, kao i većina u svetu, ali se u Parizu pije i kuvano vino, kao i cideri. Ako ste izabrali neki restoran za doček, možete piti i bezalkoholna pića, ali budite spremni da će vas ostali slavljenici čudno gledati.

Tradicionalna novogodišnja jela u Parizu su papilote, čokoladne bombone koje pri otvaranju pucketaju kao petardice. Mogu se pronaći u svakom supermarketu, kao i čokolade koje imaju imaju isti princip pri otvaranju. U Francuskoj su petarde i mali vatrometi legalni i dostupni, tako da se nemojte uplašiti kada vas u Parizu iza svakog ćoška „zaskoči“ pucnjava.

Više od 300.000 posetilaca se svake godine okupi na Šanze Lizeu da bi zajedno dočekali Novu godinu. Kabarei, cirkuske predstave i ulični svirači su česta pojava uz doček. Baš zbog svega ovoga se doček u Parizu se smatra pre svega romantičnim, a potom i inspirativnim za mnogobrojne turiste. Svake godine novogodišnja putovanja u Pariz su veoma popularna i većina turističkih aranžmana budu rasprodata još u septembru.

Spremili smo za Vas:

baner
baner
baner
baner
baner
baner