Magazin

Kada počinje letnje računanje vremena?

Kada počinje letnje računanje vremena?

Danas nam stiže proleće! To znači da će Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseći ekvator i preći na sever. I to u 22 sata i 24 minuta.

 

Ovo godišnje doba, u zavisnosti od kriterijuma, traje različito.

 

Tako, po astronomskom kriterijumu traje do 21. juna (16.57), to jest 92 dana, 17 sati i 33 minuta. Po meteorološkom kriterijumu proleće je počelo 1. marta a trajaće do 31. maja. Po klimatološkom kriterijumu proleće traje od 10. marta od 25. maja.

 

Ubzo nas očekuje i letnje računanje vremena i to čuveno pitanje "Kada se pomera sat?". U Srbiji će ono početi u nedelju, 26. marta, kada kazaljke, u dva sata ujutru, treba pomeriti jedan sat unapred, dakle u tri sata.

 

To znači da ćemo ove noći spavati sat vremena kraće, ali ne treba da očajavamo - dan će biti duži!

 

Letnje računanje vremena završiće se 29. oktobra 2023. u 3 sata, tako što se pomeranjem za jedan sat unazad vreme u tri sata računa kao dva. Dakle, sat vremena sna (ili provoda) više!

 

Pomeranje sata u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope, dešava se dva puta godišnje - poslednjeg vikenda u martu, kada prelazimo na letnje računanje vremena, i poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena. Po zimskom računanju spremamo se i za docek

 

Letnje računanje vremena 

 

Iako je Evropska komisija još 2018. predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile. Ako se pitate zašto prelazimo na letnje računanje vremena, reč je o "boljem iskorišćavanju dnevne svetlosti".

 

Ovo je prva uvela Nemačka 1916. godine, a nekoliko nedelja kasnije i Velika Britanija. Sledeće godine to je uradila Rusija, a 1918. i Sjedinjene Američke Države. Letnje vreme je u tadašnju Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju stiglo, prvi put, tek 27. marta 1983. godine.

 

Letnje računanje vremena se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta. Belorusija, Gruzija i Rusija su, takođe, odabrale da imaju isto vreme i zimi i leti. I kanadske provincije Saskačevan i Jukon usvojile su trajno letnje računanje vremena.

 

Za zemlje na ekvatoru, gde dnevnog svetla ima približno isto tokom cele godine, nema potrebe za ovakvim uštedama. Tako je i u Arizoni i na Havajima, koje imaju sunca tokom cele godine. 

 

A.K.

Foto: Pixabay / obpia30

Spremili smo za Vas: