Magazin

House i RnB - ritmovi koje volimo

House i RnB - ritmovi koje volimo

Izlazak u klub namenjen je onima koji provod vide u dobrom ritmu i đuskanju cele noći. Podrazumeva se da se ovde najčešće sluša strana muzika, a među omiljenim pravcima dominiraju dva - house i RnB. Oni su favoriti, jer odišu ritmom koji nam ne dozvoljava da sedimo. Provod je zagarantovan, kao i dobro raspoloženje. Ovakva mesta naći ćete prvenstveno u prestonici, Beogradu, ali i u drugim većim gradovima. Takođe, nisu retke ni temtske večeri na kojima se sluša ovakva muzika, kao i namenski koncerti i gostovanja poznatih di džejeva. 
 

Po čemu je karakteristična house muzika?

House ili haus je pravac nastao osamdesetih godina u Čikagu, SAD. Ime je dobio po skladištima gde je puštana ovakva muzika - na engleskom warenhouses, mada postoje tumačenja i da je postojao klub sa ovim imenom. Radi se o umiksavanju disko muzike, koja je bila popularna sedamdesetih. Ono što ovu muziku čini omiljenom je 4/4 takt, odnosno udar bas bunbnja na svaku četvrtinku i doboša na svaku drugu. Tempo je oko 120 taktova u minuti. Svira se i na klaviru.

 

Ko su najbolji house di džejevi?


Devedesetih godina su se iz ovog stila razvili mnogi drugi, a među njima tehno, tehno house, garaž house, deep house. Iako su uz ovu muziku nekada đuskali crnci i latino muškarci, danas je široko rasprostranjena, a možete je doživeti i u Beogradu u klubu The Bank.

Daft Punk, Axwell, Armin Van Buuren, Fatboy Slim, Zedd, Tiesto i Calvin Harris neka su od kultnih imena ove muzike. Tu su i Swedish House Mafia, Tiësto, Carl Cox, Hardwell, Eric Prydz, kao i mnogi, mnogi drugi. 

 

Zašto volimo RnB muziku?

Da li znate da je RnB zapravo skraćenica od ritam i bluz (rhythm and blues)? Ovo je kombinacija gospela, džeza i bluza. Dakle, nešto vrlo pevljivo i prijemčivo za uho, nešto što pevušimo kada prvi put čujemo. Instrumenti koji se ovde koriste su: gitara, bas gitara, klavir, bubnjevi, truba saksofon i drugi.

Ovaj žanr je bio karakterističan za afro Amerikance, a proslavili su ga Majl Džekson (Michael Jackson), Princ (Prince), Dženet Džekson (Janet Jackson), Maraja Keri (Mariah Carey), Ališa Kiz (Alicia Keys) i mnogi drugi izvođači. Prvu RnB pesmu snimio je Džeri Luis (Jerry Lee Lewis), a njen naziv je bio "Whole lotta shakin goin on". Prva RnB grupa bili su Boys to man, a ona koja se najviše proslavila je Destinys Child. 
 

Kada je nastao RnB žanr?

RnB je nastao još četrdesetih godina prošlog veka, a kao tvorac se pominje Džerz Veksler (Jerrz Wexler). Do devedesetih godina sve pesme iz ovog žanra svrstavane su u pop i dens liste, a 1991. godine nastaje i prva R&B i hip hop lista od top 75 hitova. 

Uporedo sa njim razvijao se i gospel, odnos muzika koja je karakteristična za crnačku populaciju. Odlikuje je horsko pevanje crkvenih pesama, koje veoma podseća na RnB. Takođe, RnB se sve više kombinovo i sa hip hopom. 

Ovo je odličan izbor muzike kada je Nova godina, a DJ želi da zagreje atmosferu do usijanja! Naravno, i u bilo kojoj drugoj prilici, neće biti greške sa ovim ritmom, jer retko ko može da mu odoli. Dakle, ako želite da žurka uspe, znate šta vam je činiti!
 

Foto: Pixabay / StockSnap

Spremili smo za Vas: