Magazin

Gde na novogodišnje putovanje?

Gde na novogodišnje putovanje?

Neke nove godine ste dočekali u provodu po klubovima, neke u kućnoj atmosferi sa najmilijama, a neke na gradskim tgovima uz manje ili više bogat i interesantan program? Vreme je da ove nove godine 2016. godinu dočekate na nešto drugačiji način. Odlučite se na novogodisnje putovanje. Srbija ili inostranstvo – prvo je pitanje. Neosporno je da naša zemlja može da se pohvali velikim brojem najrazličitijih atraktivnih lokacija koje zaslužuju da im posvetimo vreme, međutim, za takvu avanturu nam je ipak, u većini slučajeva, nešto lakše da pronađemo priliku, vreme i novac.

Ove godine, priuštite sebi najluđu noć u nekom od evropskih gradova. Ukoliko se po prvi put odlučujete za ovakvo novogodišnje putovanje, birajte neku i dalje atraktivnu ali bližu lokaciju, što je zahvalna odluka i sa ekonomske strane jer ćete potrošiti manje novca, ali će vam ostati i više vremena za odmor, pa neke praznične dane možete provesti napolju, a neke ušuškani u udobnosti doma, pripremajući se za nove izazove posle praznika.

U ovakvoj situaciji, ukoliko ste “početnik” sa putovanjima – naš predlog je svakako Budimpešta. Od 1873. godine, kada je nastao, ovaj grad je kulturni, administrativni, ali i turistički centar Mađarske, sa nešto manje od dva miliona stanovnika. Dovoljno velik da vam ni posle boravka od nekoliko dana ne bi bilo ni najmanje dosadno, ali i dovoljno mali, da možete steći osećaj da ste ga ipak sasvim solidno upoznali za vreme boravka u njemu. Aranžmani su različiti – od onog najkraćeg, bez noćenja, do nekoliko noći prespavanih u Budimpešti. Zavisno od vaših želja, planova za ostatak praznika i novčanika – odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Smeštaj je različitog kvaliteta, sa velikim kapacitetima, od hostela, preko prosečnih pa do luksuznih hotela, pa sigurno možete naći nešto baš za sebe, a većina agencija ako preko njih organizujete odlazak, nudi opciju samostalnog ali i organizovanog prevoza.

novogodisnje putovanje

Veliki je broj mesta koja naprosto morate obići ako vec odlazite u ovu metropolu. Nadaleko poznata poslastičarnica Žerbo u centru grada, nepregledni izlozi koji kao da su svuda oko vas, naročito oni u ulici Vaci – glavnoj destinaciji šetača, ali i poznate čarde na kojima možete predahnuti i jesti neke od tradicionalnih mađarskih specijaliteta, ali svu ostalu nama blisku kontinentalnu kuhinju. Ovaj grad krasi i veliki broj impresivnih građevina sa istorijskim i kulturnim značajem – tu su Bazilika Sv. Stefana, Budmiski dvorac, zgrada Parlamenta i Opere, ali i mnoge druge. Naravno, za slučaj da ne znate, tu je i srpska četvrt u kojoj se čak nalazi i spomenik Vuku Stefanovicu Karadžiću. Ne možete, a da ne primetite zadivljujuću lepotu velikog broja mostova koji se ovuda protežu, a najviše će vam pažnje privući verovatno Secenji, velelepni lančani most preko Dunava.

Budimpešta je svakako dovoljno blizu da vam ovakav put neće biti previše naporan i zahtevan, ali je istovremeni i pravi predstavnik veličanstvenih Evropskih metropola koju svakako morate posetiti.

Spremili smo za Vas: