Magazin

Doček u restoranu po bontonu

Doček u restoranu po bontonu

Decembar je već počeo i doček Nove 2016. godine je sve bliže. Postoji mnogo opcija za proslavljanje najludje noći pogotovo ako ste iz Beograda.  Jedan od najluksuznijih dočeka je svakako onaj u restoranu. Takav doček Nove godine pre svega će birati ljudi koji su rešili da novogodišnju noć provedu u ćaskanju sa svojim prijateljima ili partnerima u opuštenoj atmosferi i ukusnoj hrani. Nas je zanimalo šta treba da znaju oni koji su se odlučili da dočekaju Novu godinu u restoranu. Izdvojili smo neka pravila iz bontona o ponašanju u restoranu. Dakle, ako ste se odlučili za doček Nove godine u restoranu, ovo svakako treba da pročitate!

Prilikom ulaska u restoran muškarac ulazi prvi pridržavajući vrata ženi. Na ovaj način,on preuzima zaštitu žene od tuđih pogleda i eventualno neprijatnog ambijenta.
 
Kroz restoran, do stola, muškarac se kreće ispred žene.
 
Prilikom oblačenja ili svlačenja ženinog kaputa ili mantila, njoj pomaže isključivo muškarac sa kojim je ušla u restoran. Ne očekujte da to uradi neko od posluge restorana jer je to vaša obaveza kao pratioca. U restoranu žena ne mora da skida šešir ili kapu.
 
Izbor stola je muški deo posla ukoliko ne postoji neko od zaposlenih u restoranu ko će vas sprovesti do vašeg mesta. Prilikom odabira mesta za stolom, prepustite dami mesto koje ima lepši pogled. Uvek budite vi taj koji će da gleda samo u nju i zid iza nje. Time joj stavljate do znanja koliko vam je prijatno i lepo samo u njenom društvu. Pre nego što dama sedne, povicite joj stolicu da bi se što udobnije smestila.
 
Žena ima prednost pri izboru jela. Ako ima jedan jelovnik na stolu, prepustite ga dami. Ona saopštava svom pratiocu za šta se odlučila, a on je taj koji poručuje od konobara.
 
Pića, a pogoto vina, bira muškarac. Ako se ne razumete u izbor vina, upitajte konobara koje Vam preporučuje i na eleantan način prekrijte svoje neznanje. Nemojte se praviti da sve znate jer time nećete nju fascinirati već sebe dovesti u neprijatnu situaciju.
 
Ako je naručena flaša vina, konobar prvi gutljaj sipa muškarcu da bi on probao da li je ukus ispravan.
 
Tokom jela, muškarac brine o tome da čaše budu uvek pune. Prvo punite njenu čašu ili čaše drugih gostiju, a svoju na kraju.
 
Konobara tiho dozivajte, bez dranja, zvižduka ili nekontrolisanog mahanja. Diskretnim pokretom ruke ga pozovite i budite fini i pristojni prema osoblju restorana bez obzira na njihove eventualne greške.
 
Dama prva poćinje sa jelom ili najstarija osoba za stolom. Platnenu salvetu stavite na kolena.
 
Ako vam se neko priključi sa zakašnjenjem za stolom, ustanite, pozdravite tu osobu i ako je dama pomozite joj da sedne.
 
Dama odlazi do toaleta u pratnji muškarca. Ako vam je ovo i previše formalno, onda svakako ustanite kad i dama, pridržite joj stolicu i sve to ponovite i prilikom njenog vraćanja.
 
Pri završetku jela, spustite salvetu na sto,a pribor stavi paralelno u tanjir. Time je dat znak konobaru da može da ukloni tanjire.
 
Račun plaća muškarac bez pogovora. Dama izlazi prva iz restorana.
Ako u restoran idete sa poslovnim partnerima, rodbinom ili prijateljima, a vi ste ih tom prilikom pozvali, prema svima se ophodite na isti način.
 
Ovo su pravila uzeta iz bontona i iako Vam možda izgleda neverovatno da ih se neko još uvek pridržava ipak je lepo videti pravog džentlmena ili damu i u današnje vreme. Pokušajte da u Novu 2016. godinu udjete u baš takvom maniru! Doček Nove godine u restoranu začiniti pravim umerenim ponašanjem koje će učiniti da se svi osećaju prijatnije! Naravno, niko Vam neće zameriti ako se u novogodišnjoj noći opustite i zaboravite na neka od ovih pravila! 

Spremili smo za Vas:

baner
baner
baner
baner
baner
baner