Magazin

DOČEK NOVE GODINE ZA PAMĆENJE

DOČEK NOVE GODINE ZA PAMĆENJE

Šta se zna o dočeku? Zašto je to najblistavija noć za sve ljude širom celog sveta?

"Ludovanje" u novogodišnjoj noći ima magijsku simboliku teranja malera od sebe i dozivanja sreće u životu. 
Kakav VELIČANSTVEN POVOD ZA NEZABORAVAN PROVOD!
 
Šta se zna o pamćenju? Da li u sećanju ostaje verna kopija originala? Zašto se neutralni svedoci iskreno sećaju različitih verzija istog događaja?
 
"Pamćenje je više REKONSTRUKCIJA nego reprodukcija doživljenog sadržaja" - objasnio je naučnik Bartlet, govoreci čak o falsifikovanju pamćenja.
"Sećanje je kao mozaik sa koga vremenom opadaju pločice, pa ostaju samo poneki delovi koji se razaznaju" - napisao je pisac i novinar Ivan Ivanji.
U prirodi procesa pamćenja opisane su dve vrste promena: 1- kvantitativne (u količini zapamćenog) i 2- kvalitativne (u smislu ili značenju).
Kada ne zapamtimo sve šta se i kako dogodilo,  toga smo svesni. Jednostavno, nekih stvari ne možemo da se setimo. To nam ostaje zamagljeno ili čak izbrisano iz memorije. Svi smo to kao uobičajeno doživeli nebrojeno puta i ne samo na ispitima.
 
Mnogo je zanimljivija pojava nesvesnog tj. nenamernog "popunjavanja" praznina u sećanju, kako bismo "zaokružili sliku" i zapamćeni sadržaj učinili celovitim. To se dešava na dva načina: popunjavamo nezapamćene delove onim sto bi bilo logično da se dogodilo (racionalizacija pamćenja), i/ili onim što se uklapa u naša ranija znanja i iskustvo (asimilacija pamćenja). Tako se menja smisao događaja, iako smo ubeđeni da nema odstupanja i da se sve odigralo upravo onako kako smo zapamtili.
 
Za praktičan život izuzetno je važno poznavanje ovog fenomena. Računajte s tim da sve što se jednom dogodilo, što se, vremenom, prepričava više puta i što je emocionalno obojeno - treba uzeti sa rezervom, a ne odmah "zdravo za gotovo".
 
"Eh, da sam ja to znala prošle godine!" - kaze gimnazijalka, junakinja knjige “Moja psihologija” (D. Kožovic).
 "Možda su oni iz starijih odeljenja  mene opisivali kao naivnu, ponosnu i druželjubivu, a ne kao glupu, uobraženu i nametljivu - kako su "verno" zapamtili, prepričavali među sobom i meni preneli moji dušebrižnici."
 
Kako ćete vi pamtiti DOČEK NOVE GODINE?
Učinite ga nezaboravnim! Neka vaša vedrina oboji pločice MOZAIKA SEĆANJA raskosnim bojama i neka ih vaše snažne emocije čvrsto zalepe, da ne izblede i ne otpadaju!
 
Zajedno cemo lakše oterati svaki maler i dozvati srecu! Za pamćenje!
                                                                      
 

Spremili smo za Vas: