Magazin

Predlozi za novogodišnju večeru

 Predlozi za novogodišnju večeru

Zdrava vecera za docek Nove godine

 

 

Kad god Vam neko spomene Novu godinu I Bozic prva misao koja Vam padne na pamet je masna hrana. Tacno je da se ljudi tokom zimskih praznika dosta ugoje, a mnogi I zavrse u bolnici zbog holesterola. Zbog toga doktori stalno podsecaju gradjane da obrate paznju na hranu koju unose tokom praznika.

Pecenje, sarma, pihtije, cvacrci, slanina, pa sve lepse od lepseg, ali koliko je ta hrana zdrava po nase zdravlje ako se unosi u ogromnim kolicinama, zapitajte se.

Sigurna sam da necete moci gore navedenoj hrani da odolite, ali barem jedno vece napravite sebi I svojoj porodici zdravu veceru.

Treba imati na umu da bi vecera ipak trebalo da bude najmanji obrok. Vodite se sigurnim pravilom, a to je da uvek imate dobar dorucak, rucajte kao svaka normalna osoba, a vecerajte zdravo I malo. Medjutim, ako u toku dana niste dovoljno jeli, priustite sebi obilniju veceru.

 

- Savet broj jedan:  Salata. Napravite sebi zdravu salatu tako sto cete kao bazu koristiti zeleno povrce. Spanac, rukolu ili zelenu salatu. Potom dodajte paradazj, krastavac, paprika, luk ili neko drugo povrce po zelji. Mozete dodati malo sira, kostunjavog voca ili semenki. Kao dressing koristite maslinovo ulje I sok od limuna. Vasa zdrava vecera u periodu Nove godine je sprema.

 

- Savet broj dva: Jaja. Cinjenica je da se organizam bolje nosi sa ugljenim hidratima pre podne, a sa proteinima posle podne I uvece. Belanca su skoro cisti protein. Skuvajte sebi jaja ili napravite kajganu s povrcem.

 

- Ideja broj tri: Jogurt sa bobicastim vocem.Odlucite se za neku zdravu verziju jogurta (onus a manjim procentom masti) I dodajte u njega voce po zelji. Najbolje je da se odlucite za jagode, maline, borovnice ili grozdje, a drzite se podalje od na primer, banana.

 

- Ideja broj cetiri: Belo meso ili riba. Belo meso ili ribu jedite u kombinaciji sa kuvanim ili svezim povrcem. Izbegavajte kaloricne dodatke i prelive i sve sto unesete u sebe organizam ce moci da iskoristi na najbolji moguci nacin.

 

- Ideja broj pet: Pasta. Ono sto najvise kalorija dodaje pasti jesu teski sirevi i pavlake koji se koriste kao prelivi. Kako bi Vasa pasta bila sto zdravija, koristite integralnu testeninu koju cete pomesati sa zdravim uljem, tunom, povrcem I malo maslina.

Dva do tri puta nedeljno mozete sebi da obecate zdravu veceru. Docek Nove godine se blizi, najvaznije je da ga provede sa svojim porodicom i prijateljima. 

Spremili smo za Vas: