Magazin

Novogodišnja sujeverja

 Novogodišnja sujeverja

Pod izgovorom da je to sastavni deo našeg mentaliteta prilikom novogodišnjih i božićnih praznika obavljamo određene tradicionalne postupke koje „valja“ obavljati radi napredaka domaćinstva. Mnoge od tih stavri koje činimo predstavljaju obična sujevrja obmotana u rolat tradicije. Navešćemo neke od stvari koje se prenose sa kolena na koleno koje treba činiti su:

1. Ljubiti se sa drugim ljudim u ponoć- to je garant da će bliske i duboke emotivne veze koje sa njima imate trajati i u narednoj godini.
2. Treba imati zalihe i hrane i novca - Veruje se da Novu godinu treba dočekati sa dosta (čak i pomalo previše) hrane u ostavi i frižideru. Uz to u svaki novčanik koji imate u kući, posebno one koje redovno upotrebljavate, stavite novac. 
3. Izmiriti sve račune i dugove - Sve račune platite pre praznika i 1. januar dočekajte „čisti“... Isto važi i za dugove koje eventualno imate prema poslovnim partnerima, dragim ljudima.
4. Paziti ko će ući prvi u kucu nakon ponoć - Ovo je važno stoga što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini. Osoba bi trebalo da kuca i bude rado puštena u kuću, radije nego da koristi ključ.Isto tako  bilo bi dobro da vam donese neki mali poklon za sreću i blagostanje. To može biti novčić, parčence hleba i sl.Poželjno je da to bude mlađi,  lep muškarac. Takođe  niko ne bi smeo da odlazi iz kuće pre nego on stigne i on ne bi trebao da izađe na ista vrata na koja je i ušao.
5. Paziti koga prvog vidite iz komšiluka – smatra se da ćete čitave godine biti raspoloženja I temperamenta kao ta osoba.
6. Odeća – Dobro je na Novogodišnje veče obući nešto novo, jer to znači da ćete se ponavljati i u Novoj godin. Isto tako crvene gaćice se smatraju srećnim  jer simbolizuju sreću u ljubavi.
7. Bebe  rođene 1. januara smatraju se „decom sreće“
 
Nikako nemojte: 
1. Propustiti da čestitate dragim ljudima – Smatra se da će Vam u tom slučaju  Nova Godina doneti emotivnu hladnoću i distancu.
2. Ne pozajmljujte novac – Ni 31. decembra ni 1. januara, jer takvo započinjanje godine predskazuje 12 meseci materijalnih problema.
3. Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati  odlučite sami.
4. Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu...
5. Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom verovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju „prljavim“ . Shodno tome se veruje da „prljavštine“ koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cele godine. U suštini ta „prljavština“ je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.
6. Posao –.Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspešna.
7. Pranje – nemojte prati veš niti sudove 1. januara. 
8. Vreme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vreme.
A. M.
 

Spremili smo za Vas:Popularne ponude

Event centar Victory

Event centar Victory

Hotel Balašević

Hotel Balašević

RESTORAN KOŠUTA

RESTORAN KOŠUTA

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

LOVE HOUSE EVENT CENTAR