Magazin

Koliko para se potroši za doček Nove godine

 Koliko para se potroši za doček Nove godine
 
 Iako je vreme koje je pre nama najlepše doba godine isto toliko koliko se radujemo predstojećim praznicima toliko ih se i plašimo budući da sa sobom nose velike izdatke. Naš narod često govori da ništa ne počisti tako dobro džepove kao Nova godina. Ovaj svetski praznik je jedan od najskupljih praznika ako ne i najskuplji. Za proslavu novogodišnje večeri u Srbiji treba idvojiti ozbiljnu svotu novca koja često prevazilazi i prosečnu platu naših građana.
 
 U zavisnosti od toga za kakav se tip dočeka odlušite morate izdvojiti različite svote novca. Prema našoj slobodnoj proceni koja se zasniva na trenutnim cenama u Beogradu za raličite tipove dočeka potrebno je izdvojiti sledće svote novca:
Ukoliko Novu godinu dočekujete kući sa svojim prijateljima uz novogodišnju večeru potrebno je izdvojiti blizu 18 000dinara. Budući da novogodišnja večera treba da bude obimna i da ima dosta hrane moraćete da izdvojite dosta novca. Za predjelo koje obuhvata suhomesnate proizvode, različite vrste slanih zanimacija, poput rolata, slanih  torti, salata morate izdvojiti oko 3 000dinara, a nekada i više u zavisnosti od kvaliteta namirnica koje kupujete. Što se tiče glavnog jela koje želite da poslužite svojim prijateljima za Novu godinu morate izdvojiti dosta para. Budući da je neko nepisano pravilo da se u Srbiji Nova godina proslavlja uz pečenje, za jagnjeće pečenje moraćete da izdvojite u proseku 1 600 dinara po kilogramu, dok za praseće treba idvojiti nešto manje para, oko 1 000dinara. U zavisnosti od toga koliki ste gurman i koliki su gurmani Vaši prijatelji morate biti spremni da izdvojite određenu svotu novca. Što se tiče alkoholnih i bez alkoholnih pića trebate izdvojiti 3 000dinara. Za tortu ili kolače trebate izdvojiti najmanje  1 200 dinara. Cene torti jako variraju. Ako se odlučite da sami naparvite tortu možete uspeti da napravite čitavu tortu koja moze biti teška do  2kg za 1 200 dinara, ali ako naručujete teško da čete naći jeftiniju od 1 200 dinara po kilogramu. Kada se sve sabere morate idvojiti dosta novaca za bogatu večeru, ali ako ipak niste, večera će biti mršava tj. bogata onoliko koliko je dubok Vaš džep.
  
 
Kada je reč o  ceni proslave Nove godine izvan kuće treba samo za kupovinu karte idvojiti od 20 do 80evra.
Najjeftinije su studentske žurke na kojima se cene kreću od 20 do 40evra. Kada je reč o splavovima za doček Nove godine na njima treba izdvojiti blizu 45 evra. Ukoliko želite luksuzniji doček morćete još više novca da idvojite. Cene u restoranima i hotelima su raličite, posebno u prestonici. Cenu dočeka Nove godine u nekom od lokala diktira to ko zabavlja publiku, odnosno koji pevač peva na novogodišnje veče u datom lokalu. Cene vrlo često znaju da dođu i do 90evra.
Budući da Novu godinu proslavljate na glamuroznim mestima morate biti tako i obučeni i sređeni. Žene moraju dosta novca izdvojiti za svoj izgled. Za novogodišnju toaletu tj samo za garderobu dame su vrlo često sklone da izdvoje i do 10 000  dinara. Za obuću su spremne da izdvoje do  5 000dinara, za pismo tašnu 2 500dinara, za nakit do 2 000 dinara. Frizeri jako dobro zarade za Novu godinu, budući da dame za jedno feniranje tada izdvajaju i do 700 dinara, a za pravljenje odrđene frizure do 2 000dinara. Kada se sve ovo sabere dame izdvoje blizu 20 000dinara za svoj izgled.
Muškarci izdvoje dosta manje novca.
Za pantalone najviše izdvajaju 5 000dinara,
za košulju  3 500dinara,
za cipele 4 500dinara.
Tako da jači pol za svoj izgled otprilke izdvoji oko 13 000 dinara.
Bilo kako bilo, evidentno je da će Vaš novčanik posle dočeka Nove godine biti tanji za jednu prosečnu platu gde god dočekali Novu godinu.
 

Spremili smo za Vas: