Magazin

Izlaze li novogodišnje čestitke iz mode?

 Izlaze li novogodišnje čestitke iz mode?
Sećate li se kako smo pre samo nekoliko godina masovno slali i primali novogodišnje i božićne čestitke? Umesto toga, izgleda da će doček 2016. biti okićen sms porukama, mejlovima i čestitanjem na Fejsbuku. Šarene kartice sa lepim porukama izlaze iz mode, ali još uvek ima i onih koji od ove lepe tradicije ne odustaju. 

Istorijat
 
Novogodišnje i božićne čestitke vuku korene iz Engleske. Prva je napravljena 1843. godine, a njen autor bio je Džon Horsli (John Callcott Horsley). Njihov distributer bio je ser Henri Kol (Henry Cole). Suština poruke ogleda se u milosrđu, jer porodica koja je prikazana predstavlja srdnju klasu, koja deli odeću i hranu siromašnima.  Promovisanje čestitki imalo je za cilj i da ohrabri ljude da što više koriste usluge koje je nudila pošta. Danas, kada nam je digitalna štampa sasvim uobičajena pojava, ponovo je potrebno podsticati ljude da odvoje malo svog vremena i obraduju nekog lepim željama.  
 
Motivi
 
Jelka se kao simbol Božića pojavila krajem XVIII veka, na nemačkim čestitkama. To se proširilo celom Evropom, a i danas je jedan od najčešće korišćenih motiva. Simbolizuje sreću i dugovečnost. Na našim čestitkama sve češće se može pronaći i badnjak, odnosno hrastovo drvo.  Deda Mraz je svoje mesto na čestitkama našao još 1860. godine, a u obliku kakvog ga danas poznajemo pojaviće se 1931. Česti su i patuljci, koji se tumače kao tajna snaga i pečurka muhara koja simboliše sreću. Bilo i lepo da doček 2016. godine obeležite tako što ćete odabrati neki od  omiljenih motiva i uputiti lepe reči dragim osobama, koje su daleko. 
 
Budite kreativni
 
Osim što možete da kupite gotove čestitke, ukoliko ste maštoviti i kreativni, možete da osmislite i sopstvene. Digitalna štampa rešenje je za sve vaše ideje. Iskoristite vašu fotografiju ili fotografiju sa dragom osobom, kojoj ćete nameniti čestitku. Napravite kolaž dragih fotografija, uklopite ih sa novogodišnjim motivima i na potpuno originalan način poželite sve najbolje onima koje volite. Takođe, možete da napravite čestitke, koristeći papir ili karton, perlice, tkaninu, sjaj i sve što vam padne na pamet. Neka nas doček 2016. vrati nekim starim, dobrim vrednostima, na koje smo pomalo zaboravili. Posvetimo pažnju najbližima i pokažimo im da nam je stalo!
 

Spremili smo za Vas: