Magazin

Šta je Soft Shell?

Šta je Soft Shell?

 

Soft Shell (eng. mekana školjka) je termin koji se koristi za opisivanje nove vrste odeće koja je prozračnija, fleksibilnija i udobnija od krutih materijala i jakni poput Gore-texa a koje već godinama dominiraju na tržištu. Soft shell kombinuju mnoge prednosti od od onih sa „tvrđom“ izradom, kao što je vodootpornost.

 

 

 

Problem sa izradom jakni od tvrđih materijala

 

Jakne napravljene od tvrđih materijala su obično napravljeni od laminata (da, postoji i laminat za odeću!) poput Gore-texa koji se nanosi na tkaninu. Gore-tex je bio pun pogodak kada se uzme u obzir zbog svojih vrhunskih svojstava da bude otporan na vodu i zato što diše, što znači da dozvoljava isparavanje znoja dok ne dozvoljava prodiranje vode iz kiše ili iz snega, ali ipak ne dovoljno.

Problem sa kojim su se susreli mnogi ljubitelji spoljašnjih aktivnosti je taj što kada ste napolju, čak i u vlažnim, hladnim, zimskim uslovima i dok se znojite, ova vlaga ostaje zaglavljena u vašoj jakni i pantalonama, čineći njihov vodootporni faktor beskorisnim.

 

soft shell jakna

 

 

Upoznajte soft shell

 

Nekoliko pionirskih kompanija, poput Cloudveila, nezavisno je pokušalo da ispravi zamke tvrđih materijala, a njihov zajednički rad rezultirao je tehnologijom Soft Shell. Soft Shell koristi sofisticirane istezane tkanine sa uskim slojevitim prepletima i izdržljivim vodoodbojnim tretmanima kako bi se zaštitile od vetra, kiše i snega u svim, ali ne i najtežim vremenskim uslovima. Drugim rečima, soft shell štiti poput tvrđih materijala, ali bolje „diše“.

To znači da se tokom aerobnih aktivnosti poput penjanja na planinu (hiking) ili skijanja, ne znojite ni približno toliko, a u mogućnosti ste mnogo efikasnije da funkcionišete tokom rigoroznih aktivnosti.

Pored nenadmašne prozračnosti, Soft Shell je fleksibilniji u poređenju sa svojim Hard Shell kolegama, prilagođavajući se vašem telu bez stezanja i protežući se prirodno kada se krećete. Zato nas i ne čudi zašto su Soft Shell jakne toliko popularne.

 

soft shell jakna

 

 

Sumiranje

 

Soft shell su pantalone i jakne izrađene od rastezljive tkanine koje se uklapaju poput rukavice bez stezanja, vrlo lako se prianja uz telo ne pružajući otpor i omogućavaju vlagi da izlazi iznutra, a da joj ne prodire spolja. Dobri su za sve vrste penjanja, skijanja, planinarenja, kao i za sve aktivnosti na otvorenom sa aerobnim elementom gde je zaštita od kiše i snega važna.

Spremili smo za Vas: