Magazin

Splav Lasta mesto za one koji vole disco, RnB, pop i house

Splav Lasta mesto za one koji vole disco, RnB, pop i house

Kada je Nova godina Beograd se pretvori u prestonicu dobre zabave, a kada je leto, glavna destinacija ljubitelja odličnog dnevnog, ali pre svega noćnog provoda, jesu splavovi. Klubovi na reci privlače i domaće i strane goste, koji žele da se osveže, i kada je reč o provodu na reci i kada je reč o odličnom zvuku.

Mnogi splavovi rezervisani su za one koji vole domaću muziku, narodnjake, zabavnjake, domaći rok, tu su i oni koji preferiraju akustiku, a lude žurke su na onim mestima gde se pušta elektronika. Ovde di džejevi vode glavnu reč. Tako je i na splavu Lasta.

 

Gde se nalazi splav Lasta?

 

Lasta se nalazi na adresi Sajamski kej bb u blizini Beogradskog sajma. Odlikuje je prelep pogled na most na Adi. Ovo je mesto za sve one koji imaju sopstveni prevoz, jer im je dostupan veliki parking. Lastu biraju oni koji vole koktele i lepe devojke. Naravno, ljudi ovde prvenstveno dolaze zbog muzike. Na Lasti možete da čujete disco, RnB, pop i house.

 

Disco muzika

 

Disko ili disco muzika je pravac koji je nastao iz pop muzike. Javila se šezdesetih godina  20. veka u SAD, da bi polovinom sedamdesetih godina postala zaseban muzički pravac. U prvi plan se ističe ritam, koji vas poziva da igrate, a teks ti melodija nisu toliko važni. Svoj vrhunac ovaj pravac je doživeo 1976. i 1979. godine, jer je tada uticala i na sam način života i stil života ljudi. Ova muzika veoma je bila popularna i na radio stanicama, na kojima se često puštala. Mnoge pop i rok zvezde dodavale su pomalo od disko muzike u svoja ostvarenja. Disco je čak uticao i na hard rok i kantri. Razvio se i plesni pravac disko, koji je veoma jednostavan trokorak. Svi znamo Boni M (Boney M) i Daddy Cool ili Donu Samer (Donna Summer) i Love To Love You Baby.

 

RnB muzika

 

RnB zapravo skraćenica od ritam i bluz (rhythm and blues). To je kombinacija gospela, džeza i bluza. Vrlo pevljiv i prijemčiv za uho, RnB je nešto što pevušimo čim prvi put čujemo. Instrumenti koji su u upotrebi, i koji su "krivci" za ovo su: gitara, bas gitara, klavir, bubnjevi, truba saksofon i drugi. Ovaj žanr proslavili su Majkl Džekson (Michael Jackson), Princ (Prince), Dženet Džekson (Janet Jackson), Maraja Keri (Mariah Carey), Ališa Kiz (Alicia Keys) i mnogi drugi. Prvu RnB stvar snimio je Džeri Luis (Jerry Lee Lewis), a njen naziv je bio "Whole lotta shakin goin on". Prva RnB grupa bili su Boys to man, a ona koja se najviše proslavila je Destinys Child. 

 

Pop muzika

 

Pop muzika je žanr u kome, za razliku od disko muzike, preovladava pevanje i ono je najvažnije. Muzika je jednostavna, pesme kratke, ali komercijalno veoma uspešne. Ona je prava muzika za zabavu. Takođe, u njoj često dominiraju zvuci rokenrola. Tu su i nijanse džeza, soula, regea, a psoebno folka. Pop pesme obično imaju dve ili tri strofe, uz refrene koji se ponavljaju. Preteča pop muzike su Bitlsi i Elvis Prisli, a zvezde koje i danas mnogi rado slušaju su grupa ABBA, Elton Džon, Madona, Kajli Minog.

 

House muzika

 

House music ili haus muzika nastala je osamdesetih godina u Čikagu, SAD. Ime je dobila po skladištima gde je puštana ovakva muzika - na engleskom warenhouses. Ovo je pravi miks disko muzike. Mnogima je omiljen ovaj 4/4 takt, odnosno udar bas bunbnja na svaku četvrtinku i doboša na svaku drugu. Tempo je oko 120 taktova u minuti. Neka od kultnih imena ove muzike su Daft Punk, Axwell, Armin Van Buuren, Fatboy Slim, Zedd, Tiesto i Calvin Harris, a tu su i Swedish House Mafia, Tiësto, Carl Cox, Hardwell, Eric Prydz, kao i mnogi drugi. 

 

Foto: Facebook / LastaGradskiSplav

Spremili smo za Vas:Popularne ponude

Event centar Victory

Event centar Victory

RESTORAN KOŠUTA

RESTORAN KOŠUTA

Hotel Balašević

Hotel Balašević

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

LOVE HOUSE EVENT CENTAR