Magazin

Silvana Armenulić - diva neprolazne slave

Silvana Armenulić - diva neprolazne slave

„Šta će mi život bez tebe dragi, kad drugu ljubav ne želim da imam“ stihovi su koji razgaljuju ženska srca. Otpevala ih je legenda narodne muzike, kada je reč o lepšem polu, Silvana Armenulić. Poznata po svojim emotivnim izvođenjima, svoje pesme ostavila je za sobom kao nezaborav. I dalje su obavezan repertoar u svim kafana, pa tako i u onoj sa imenom Bajka. To su pesme sa kojima se lakše prevazilaze ljubavni bolovi, uz koje se plače i uzdiše, ali koje imaju duboku misiju – da dotanku žensku dušu. Naravno, ni muškarci nisu ravnodušni, a i kako bi bili. Silvana i danas važi za neprikosnovenu.

 

Gorak pirinač inspiracija za ime

 

Silvana Armenulić rođena je daleke 1939. godine kao Zilha Barjaktarević u Doboju. Otaj joj je bio poslastičar, a imala je još devetoro braće i sestara. Počela je da peva po kafanama već sa 16 godina, kada se preselila kod tetke u Sarajevo. Na ideju da se nazove Silvana dobila je gledajući svoj omiljeni film „Gorak pirinač“. Ovde je glumila popularna glumica Silvana Mangano. Na ovu osluku se odlučila i iz marketinških razloga, kada je stigla u Beograd. Pevala je narodne pesme, ali i večne sevdalinke, kao što su „Bol boluje mlado momče“, „Djevoja je pod đulom zaspala“, „Svi dilberi, mog dilbera nema“ i tako dalje.

 

Silvana i Toma za megahit

 

Silvana je unela veliku promenu na scenu, svojim izgledom, odevanjem i pesmama. Arhivske snimke sevdalinki snimila je za Radio Beograd šezdesetih godina prošlog veka. Sthovi koje smo pomenuli na početku darovao joj je Toma Zdravković . Otpevala je ovu pesmu u televizijskoj seriji „Ljubav na seoski način“. Izdala je istoimenu ploču u produkciji Jugotona iz Zagreba, koja je prodata u velikih 300.000 pimeraka za to vreme.

Ova pevačica se pojavljivala i u drugim ostvarenjima. Tako je učestvovala u filmu „Koncert za komšije“, tv seriji „Građani sela Luga“, gde je glumila Hanu, „Lovu na jelene“, gde je bila pevačica Seka, a pevačica Rada bila je u „Milorade, kam bek“.

Njene pesme koje pamtimo su „Ciganine, sviraj, sviraj“, „Nad izvorom vrba se nadnjela“, „Rane moje“ i tako dalje. Bez njih ne može da prođe nijedan provod, bio to izlazak, svadba ili docek. Snimila je i duete sa Aleksandrom Trandafilovićem, Arsenom Dedićem, Slavkom Perovićem. Snimila je čak i malu ploču, takozvanu singlicu sa grčkim pesmama.

 

Tragična smrt

 

Velika zvezda udala se 1961. godine za jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, koji je kasnije bio i selektro reprezentacije. Iz braka sa njim ima ćerku Gordanu, koju je rodila 1964. godine. Nažalost, saobraćajna nezgoda kod mesta Kolari, na autoput Beograd-Niš, otrgla je ovu pevačicu od svih onih koji su voleli njenu pesmu. Poginula je 1976. godine zajedno sa sestrom Mirjanom, odnosno Merimom, i šefom Narodnog orkestra RT Beograd Radetom Jašarevićem. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

 

Knjiga o Silvani Armenulić

 

Delo „Knjiga o Silvani“ nastalo je zahvaljujući Draganu Markoviću iz Loznice. On je verni poštovalac ove pevačice, koji je godinama sakupljao tekstove o njoj. Potom ih je pretočio u biografiju. U izjavama za medije rekao je da poseduje kolekciju svih Silvaninih izdanja, od ploča, preko kaseta, do kompakt diskova.

 

Foto: Youtube / Print Screen

Spremili smo za Vas: