Magazin

Ritam i bluz sa Dunava - splav Pristan

Ritam i bluz sa Dunava - splav Pristan

Ukoliko volite opuštenu atmosferu, magičan ambijent i dobru zabavu, onda je splav Pristan pravo mesto za vas! Nalazi se na adresi Tadeuša Košćuška 63 na Dorćolu.

 

Dorćol je najstarije gradsko jezgro, a njegovo ime označava raskrsnicu četiri ulice. Kraj ovog dela grada teče reka Dunav, obala je uređena, ima dugačku biciklističku stazu, šetalište i splavove. U blizini je smešten i Sportski centar Milan Gale Muškatirović, koji je nekada nosio naziv 25. maj. Ovde se nalaze bazeni, sauna, teretana.

 

Dorćol je poznat po tome što su ovde živele mnoge pozate istorijske ličnosti, a među njima su i: Karađorđe, Jevrem Obrenović, Dositej Obradović, Milan Rakić, Nikola Pašić, Đura Jakšić, Meša Selimović, Nebojša Glogovac, Džej i mnogi drugi.

 

Na splavu Pristan prvenstveno se sluša RnB. Na površine od 260 metara kvadratnih okupljaju se ljubitelji đuskanja.

 

Pre pandemije Pristan je radio svih sedam dana tokom nedelje, a isto očekujemo i u nadolazećoj letnjoj sezoni.

 

Ono što je sigurno je da će posetioce ovde dočekati prelepo ukrašen ambijent, kokteli, ali i najlepši izlazak i zalazak sunca.

 

Svoje mesto na splavu Pristan moći ćete da rezevišete preko sajta www.kudaveceras.rs, ali i preko broja telefona 062 262 212.

 

RnB

 

RnB - ritam i bluz, kombinacija je džeza, gospela, sa uticajem bluza. Prvi su ga izvodili afro-američki umetnici, a proslavili su ga Dženet Džekson, Maraja Keri, Krejg Dejvid, Kris Braun, Ališa Kiz i drugi.

 

Izraz "ritam i blues" nastao je tokom 1940-ih, kao alternativa za pojam 'rasna muzika', koji se smatrao uvredljivim.

 

Tipični instrumenti ove vrste muzike su: gitara, bas gitara, usna harmonika, truba, saksofon, bubnjevi, klavir, klavijature, orgulje.

 

U Beogradu je prisutan kroz tematske večeri, ali i kroz mesta koja neguju samo ovaj pravac, kao što je slučaj sa splavom Pristan.

 

Na Pristanu su nastupali Nataša Vranić, Miloš Radoš, Sonja Ilić, Chris IDH, Andrej Micajkov, WarteMal i drugi.

 

A.K.

Foto: Facebook / pristan25maj

Spremili smo za Vas: