Magazin

Proslava Nove godine

Proslava Nove godine

Svakog 31. decembra širom planete organizuje se proslava Nove godine. Obično se to veče pretvara u noć žurki, ludog provoda, bogate trpeze i pića. Svi žele da tokom novogodišnje noći osete radost i pozitivnu energiju koji će nam doneti sreću i u godini koja nam dolazi.

 

Novogodišnji običaji se od zemlje do zemlje razlikuju, ali, postoje i određene sličnosti. Proslava Nove godine u većina svetskih metropola, podrazumeva organizovanje tradicionalnog vatrometa, muziku, igru i slavlje do ranih jutarnjih sati. Dobro raspoloženje i želje da nova godina bude srećnija i uspešnija, zajedničko je obeležje svim zemljama i svim ljudima.

 

Stručnjaci kažu da, osim što je najveseliji, proslava Nove godine je i najstariji praznik koji se obeležava. Prema dostupnim podacima, prvi doček Nove godine pre više od četiri milenijuma obeležen je u drevnom Vavilonu. Od tada se proslava Nove godine značajno promenila i širom sveta se slavi na različite načine.

 

 

U SAD , najpoznatija tradicija, koja datira od 1907. godine, je bacanje gigantske lopte tačno u ponoć, u Njujorku na Tajms Skveru. Prva lopta bila je teška 350kg, da bi danas dosegla 6 metara u prečniku i težinu od 5.500kg. Proslava Nove godine u Brazilu podrazumeva da su te noći ljudi odeveni u belu odeću, koja simbolizuje mir i sreću. Nakon ponoći, svečane večere i vatrometa, odlazi se na plažu.

 

Preskače se “sedam talasa”, baca cveće u okean i pale sveće kako bi Nova godina donela bogatstvo i sreću. Austrijanci pripremaju praznični ručak, a na stolu se obavezno mora naći pečenje, kao i sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista. Sicilijanci primenjuju jednostavan recept za sreću i blagostanje u novoj godini. Tradicionalno se obavezno jedu lazanje, a sve ostale vrste testenina se izbegavaju.

 

Proslava Nove godine kod Srba je prastari religijski, društveni i kulturni događaj. Na ovim prostorima doček Nove godine počinje da se proslavlja najverovatnije tek od devetog veka. Naime, tada je većina Južnih Slovena primila hrišćanstvo. Brojni današnji običaji zapravo su osavremenjeni stari i paganski. To su običaji koje su stari Sloveni doneli iz svoje postojbine, a vremenom ih obogatili, osvežili i dopunili običajima rasprostranjenim kod starosedelaca.

 

 

Tokom istorije, smenjivali su se religijski sistemi, menjali se kalendari. Menjao se dan kada se dočekuje i proslavlja Nova godina. Prva Jugoslavija je 1919. godine u službenu upotrebu uvela gregorijanski kalendar. Od tog trenutka, 1.januar zvanično je postao prvi dan Nove godine i zvanični državni praznik za sve njene stanovnike, pa i za nas Srbe. Međitim, u Srbiji se na selu sve do Drugog svetskog rata proslavljao Badnji dan i Božić, Nakon toga Mali Božić ili Sveti Vasilije, praznik danas poznat i kao Srpska, pravoslavna, Nova godina.

 

Danas se proslava Nove godine ne može zamisliti bez kićenja novogodišnje jelke. Taj običaj je kod nas novijeg datuma. Pristigao je početkom 20.veka iz severnih delova Vojvodine, kao deo kulture i folklora nemačkog stanovništva.

 

Danas, u najvećem delu sveta Nova godina se čeka 31. decembra, a provod i proslava traju do ranih jutarnjih sati 1. januara. Standardno proslavlja se u restoranima, klubovima, kafanama, hotelima, na splavovima ili se organizuje kućne žurke i proslave. Proslava Nove godine organizuje se i na trgovima, ulicama i brojnim drugim interesanatnim lokacijama.

 

 

Proslava Nove godine Beograd podrazumeva tradiciju pod nazivom Beogradska zima. U pitanju je višednevna manifestacija koja obuhvata bogat kulturno zabavni program širom celog grada. Prva “Beogradska zima” održana je 2015.godine na šest lokacija, da bi za doček 2020.godine dešavanja bila organizovana na 18 lokacija u našoj prestonici.

 

Proslava Nove godine Beograd objedinjuje dečije, muzičke, scenske, filmske i sportske događaje koji su besplatni za sve Beograđane, ali i goste naše prestonice.

 

Iz godine u godinu, širom grada postavlja se sve veći broj klizališta na otvorenom. Za doček Nove godine Beograd , kao i nekoliko dana ranije, ali i za novogodišnju reprizu, organizuju se nastupi i koncerti vrhunskih izvođača domaće i strane muzičke scene.

 

 

Kombak arena nudi besplatne filmske projekcije. Trg bajki održava se na platou ispred Teatra Vuk. Novogodišnji bioskop na otvorenom rezervisan je za Trg Nikole Pašića. 2020. New Year’s District oduševio je posetioce u Parku vojvode Vuka na Topličinom vencu. Trg otvorenog srca na Trgu republike traje od 1. decembra, pa sve do 2. februara. Ulica otvorenog srca tradicionalna je prvojanuarska manifestacija. Božićno seoce postavlja se ispred Hrama Svetog Save itd.

 

Najvatreniji i najveseliji čin proslave Nove godine dešava se u novogodišnjoj noći 31.decembra.Gradski doček Nove godine Beograd odvija se na platou ispred Narodne skupštine i privlači više desetina hiljada a nekada i više od stotinu hiljada razigranih ljudi. Na bini se smenjuju muzičke zvezde zabavne i narodne muzike, a veličanstveni vatromet u ponoć je zaista spektakularan.

 

Naravno, proslava Nove godine u beogradskim kafanama, hotelima, restoranima, klubovima, kafićima, kao i na čuvenim splavovima, jedinstveno je i neponovljivo iskustvo. Zbog toga, Beograd i nosi titilu metropole sa najprestižnijim noćnim provodom i životom.

 

Sve informacije o Novoj godini u Beogradu možete dobiti putem broja 062/111-22-33 (sms, Viber, WhatsApp).

Spremili smo za Vas: