Magazin

Poljubac u ponoć

Poljubac u ponoć

 

 
Doček Nove godine je noć sveopšte euforije.
 
Mnogobrojne zabave, svetlucavi ukrasi, glamurozne toalete, bogata trpeza, piće i veselje na sve strane su tu da nas u najboljem raspoloženju uvedu u novo, kalendarsko poglavlje života. Ono što dolazi kao šlag na torti ovog slavlja, kao pozdrav sa starom godinom ili doček novog prijatelja, je poljubac u ponoć.
 
Kada se kazaljke sklope najlepši početak nove godine je uz poljubac – kao simbol želje da nam narednih 365 dana bude puno ljubavi.
 
Ovaj običaj seže u davnine – jos su stari Rimljani priređivali Festival Saturnalija (pandan našoj Novoj godini), poznat po karnevalskoj atmosferi,  ignorisanju društvenih normi, razmenjivanju poklona, ali i hrabrenju zavođenja i što učestalijem ljubljenju.
 
Neki veruju da izostanak novogodišnjeg poljupca najavljuje usamljenu godinu, pa po svaku cenu traže koga bi u tom ponoćnom času cmoknuli.
 
Ranije se verovalo da famozni poljubac u ponoć ojačava ljubavne veze u narednoj godini, dok je danas, uglavnom, izraz dobrih želja upućenih prvome ko stoji do vas.
 
 
 
Kada sat otkuca 12, ne opterećujte se skrivenim značenjima poljupca. Od vas zavisi da li ćete, kao stari Rimljani, deliti poljupce ili se samo rukovati sa ljudima oko sebe.
 
Ono što je bitno je da poklonite osmeh i dobre želje.

Spremili smo za Vas: