Magazin

Pesme u kojima se pominju splavovi

Pesme u kojima se pominju splavovi

Koliko su splavovi popularni govori činjenica da su čak i opevani! Bilo da su u pitanju oni na Savi ili na Dunavu, kada su splavovi Beograd je prestonica. Ima ih raznolikih, za svačiji ukus, za kafu, izlazak ili svadbu. Ponajviše onih sa ludim noćnim provodom, o kome se najviše i peva. Na splavu se luduje, leči se tuga, zaboravljaju se bivši i bivše. Tuguje se i slavi. Nije ni čudo da su bili inspiracija mnogim izvođačima!
 

Splavovi - Novica Zdravković

Apsolutni hit i prva asocijacija na ovu temu je pesma "Splavovi", Novice Zdravkovića. Dok peva da je mamuran od ljute rakije i splavova, već naslućujemo da je noć proveo baš na tom mestu sa nekom lepoticom. Ova pesma je istinita za mnoge! Nastala je pre gotovo 20 godina, tačnije 2000. godine, a Novica je svoj veliki hit snimio za Grand produkciju.
 


Nataša Đorđević - Splavovi Beograda

Jedan ženski hit svakako su "Splavovi Beograda", Nataše Đorđević. Ovu pesmu snimila je 2008. godine. Stihovi se bave devojkom koja tugu leči na splavovima, čeznući za mukarcem koga je povredila. Ima i tu onih koji bi se mogli prepoznati!
 


Stoja - Potopiću ovaj splav

Iste godine snimljena je i apsolutna hitčina, koja gruva i danas. Stoja je poručila u svojoj pesmi "Beži dok si živ i zdrav, potopiću ovaj splav". Zarazan ritam i pesma koja podiže žensko samopouzdanje, recept su za ovakvu bombu od pesme, stvorenu za dobar provod "lude družine na malom splavu". Naravno, ako posećujete mesta gde ste bili i sa bivšima, ova pesma je šlag na tortu! Naredne godine Stoja je snimila i Splav 2, ali pesma nije toliko zaživela kao prva. Koliko ova pevačica voli temu splavova govori i činjenica da je još 2004. godine snimila pesmu "Od splava do splava".
 


Boban Rajović - Kad se opet dotjeraš za mene

Temu splavova 2012. godine iskoristio je i Boban Rajović u pesmi "Kad se opet dotjeraš za mene". Tekst i muziku radili su Miloš Roganović i Filip Miletić.

"Gore splavovi, moji lavovi 

ove noći opet sa mnom piju 

pa mi govore, hej moj otrove 

da opet ćeš mi sjediti u krilu"

Ovako zvuči refren ove pesme:

 


Magla bend - Neka me do zore

Popularan Magla bend napravio je pravi hit 2015. godine sa nazivom "Neka me do zore". Muziku i tekst su radili Žika i Jelena iz grupe Zana. "Neka, neka me do zore, nek splavovi gore, gore celu noć" - kada krenu ove reči, kreće i luda žurka! Ovaj spot ima preko 4,5 miliona pregleda.

 

Ovo je samo mali deo ovakvih stihova, a sigurno ih je još mnogo. Tu je čak i jedna parodija, iz filma "Mi nismo anđeli 3", odnosno filmska muzika "Splavovi su meka i medina", koju u filmu izvodi glumac Boris Milivojević. Koji god da splav odaberete, koju god pesmu, jedno je sigurno - provod će biti kao da je docek, kao da je Nova godina. U tome i jeste čar ovih mesta na rekama i zato ih rado posećuju Beograđani, ali i njihovi gosti, kako iz zemlje, tako i stranci.

 

Foto: Facebook / navodikafana.official

 

Spremili smo za Vas:Popularne ponude

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

LOVE HOUSE EVENT CENTAR

Event centar Victory

Event centar Victory

PERLA EVENT HALL

PERLA EVENT HALL

Hotel Balašević

Hotel Balašević