Magazin

Novogodišnje putovanje uz Auroru borealis

Novogodišnje putovanje uz Auroru borealis

Ako se još uvek niste odlučili gde za Novu godinu, ako se još uvek niste odlučili šta obući za Novu godinu, šta jesti i šta piti...ostavite sva ta razmišljanja na stranu i pogledajte kako da provedete Novu godinu u pravom zimskom stilu! Šta može više oslikavati Novu godinu i zimsko doba od polarne svetlosti! Da bismo videli Auroru Borealis, nikakva nam glamurozna odeća ne treba, povedite svoju lepšu ili jaču polovinu, obucite topli skafander i krenite na nezaboravno novogodišnje putovanje. Pođite da vidite nezaboravne boje polarne svetlosti! To će biti novogodišnje putovanje koje nećete moći zaboraviti, i uvek će te želeti da se vraćate tim krajevima.

Da biste mogli u potpunosti da uživate, treba na ovo novogodišnje putovanje da krenete potpuno informisani. Pročitajte šta je to polarna svetlost.

Aurora polaris, ili Aurora borealis, kako se naziva u severnim krajevima, a Aurora australis, na južnim polovima, je prelepa pojava na nebu, svetlo najdivnijih i najneobičnijih boja. U prevodu sa latinskog znači „severna zora“, jer sve ove boje odaju utisak da sviće zora u svojoj svojoj lepoti. Aristote je na primer, ovu pojavu nazivao „poskakujućim ovcama“. Zvuči kao zanimljivo novogodišnje putovanje, zar ne?
A evo i koja su to mesta, na kojima možete videti polarnu svetlost, i učiniti svoje novogodišnje putovanje dostojnim prepričavanja.
1. Svalbard, Norveška 
 
Ljubitelji polarne svetlosti uputiće se na ovu ostrvsku grupu u Barentsovom moru koja se sastoji od leda i snega. Ostrvo Svalbard je najseverniji deo Kraljevine Norveške i ne nudi nikakve posebne turističke pogodnosti, ali se zato ponosi projektom Svalbardskog globalnog skladišta semena iz kojeg se mogu posmatrati zapanjujuća polarna svetla.
 
Za one, koji imaju više novca ili više hrabrosti, ili jednostavno žele da njihovo novogodišnje putovanje bude nezaboravno, ma po koju cenu, preporučujemo, ni manje ni više nego Severnu Ameriku i Aljasku.
 
2. Ferbenks, Aljaska 
 
U Ferbenksu i posle samo  tri zimska dana imate 80 % šanse da vidite polarnu svetlost uživo. Ne treba da brinete da će se to dogoditi noću i da nećete uspeti ništa da vidite. Osoblje svakog hotela će vas vrlo rado probuditi kad se ova pojava dogodi. Svakako, buđenje možete da naručite sa šoljicom vrućeg čaja ili kakaa, ili možda kafe, na koju se već pripremite da neće biti ni upola dobra kao evropska.
I za kraj, još jedno mesto sa polarnom svetlošću na koje možete da „skoknete“ kao na destinaciju za vaše novogodišnje putovanje jeste Saariselka, Finska.
 
Ovde čak dobijate i iskustvo spavanja u igluu! Posmatranje polarne svetlosti kroz prozirni krov iglua deo je turističke ponude u selu Saariselka na krajnjem finskom severu. Ovde, osim polarne svetlosti, možete da uživate i u još neobičnih avantura – skijanje i vožnja saonicama koje pokreću sobovi, te opuštanje u finskim saunama.
 

Spremili smo za Vas: