Magazin

Novogodišnje piće

Novogodišnje piće
Kuvano vino kao prepoznatljivo novogodišnje piće
 
Zimski dani, hladno vreme, dečije sanke, svetlucanje snega....jasno je... Nova godina stiže!
Sve se beli i sve je tako svečano. Bliži se novogodišnja noć, pa se tako bude i naša razmišljanja o njoj. Šta obući, gde ići, s kim ići, kako se našminkati? Sve su to razmišljanja vezana za najluđu od svih noći...za novogodišnju noć. Ali jedno se uvek zna, novogodišnje piće koje je karakteristično za to vreme, i uopšte za sve zimske praznike, jeste kuvano vino. Tako greje, tako je ukusno, i toliko podseća na zimu i praznike. Divno! Svi na svetu vole ovo prepoznatljivo novogodišnje piće.
Ovo novogodišnje piće se često čak i deli na proslavama Nove godine na trgovima, ili na ceremoniji paljenja badnjaka na Badnje veče.  Za koju god priliku da ga pripremate, znajte da postoji nekoliko načina da pripremite ovo novogodišnje piće. Evo nekih od njih:
Sastojci:
5 dl polusuvog crnog vina
2.5 dl vode
3 kašike šećera
½  kašičice karanfiliće
Malo cimeta
Nekoliko kriški pomorandže
Priprema:
U sud stavite vodu i šećer pa zagrejte. Kad proključa, dodajte cimet i karanfilić pa onda vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa. Ovo vino se služi u čašama koje imaju ručku zajedno sa dve kriške pomorandže. Uživajte! Samo vaše novogodišnje piće!
 
 
 
Ovo se novogodišnje piće može pripremiti i na engleski način. Pogledajte i kako:
Sastojci:
1 boca crnog vina (0,75 l)
60 g šećera, 1 crvena pomorandža, prepolovljena
1 štapić cimeta
1 narendani oraščić
1 lovorov list
60 ml džina
Priprema:
U šerpu sipajte vino, dodajte šećer, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se sav šećer ne istopi. Šećera možete dodati manje ili više u zavisnosti od vašeg ukusa. Morate dobro da pazite, jer vino ne sme da proključa. Kad se dovoljno zagreje, sklonite sa vatre i sipajte džin. Sipajte u čaše i služite dok je toplo.
Na koji god način da ga pripremate, ovo novogodišnje piće će vam ulepšati proslavu. Živeli!
 

Spremili smo za Vas: