Magazin

Nova godina kafane

Nova godina kafane

Zaljubljenici u boemski stil života i provoda smatraju da su Nova godina kafane najbolji način i najbolje mesto za ispraćaj stare i doček Nove godine. Kafanski tipovi oba pola, odlaze u kafanu i kada su srećni i kada pate, i kada veselo nazdravljaju i kada piju jer im je srce ranjeno. Za njih je kafana mesto fantastičnog provoda i kada se proslavlja Nova godina i kada je bilo koji drugi dan.

 

Kada kažemo Nova godina kafane svima je prva asocijacija opušten, a žestok provod, muzika za dušu, sjajno društvo i odlična ponuda hrane i pića.

 

Kafane su izuzetno popularne i rade cele godine, ali poseban spaktakl organizuju za Novu godinu. U kafanama su uvek, a posebno u novogodišnjoj noći, svi prihvaćeni i svi jednaki. Zajedno se druže, vesele i provode i mladi i stari, ljudi različitih zanimanja, stilova, opredeljenja.

 

 

Za najluđu noć, shodno svome ukusu i muzičkim afinitetima, kafanski boemi biraju lokal u kome će dočekati Novu godinu. Kafane u Skadarliji, kao i one slične njima, nude uživanje u domaćim gurmanskim specijalitetima, dok tamburaši sviraju starogradske pesme.

 

Modernije kafane kao što su kafana Druga kuća , Tarapana , Uzbuna , Na vodi kafana , kafana Bajka , Gradska kafana , Kafana Sipaj, ne pitaj ili kafana Ona moja , nude malo drugačiji koncept dočeka Nove godine.

 

Ovo su kafane koje krasi prelep urbano-kafanski enterijer, a za najbolje novogodišnje žurke zaduženi su poznati pevači i najbolji bendovi, koji izvode popularne hitove narodne muzike. Bogata ponuda pića i mezetluci, sastavni su deo njihove ponude.

 

Ukoliko želite da u Novu godinu zakoračite pozitivnih misli i energije, kao i ispunjeni dobrim vibracijama, Nova godina kafane najbolji su izbor za Vas i Vaše najdraže.

 

Beograd se može pohvaliti impozantnim brojem raznolikih kafana, kao i njihovom viševekovnom tradicijom. Današnje kafane, uglavnom, su modernije i više podsećaju na klubove. Međutim, značajan je broj i onih koje nastoje da očuvaju istorijski duh i boemski stil nekadašnjih prestoničkih kafana.

 

 

Prvi evropski grad u kome je neka kafana otvorena bio je upravo naš Beograd. Daleke 1522. godine Turci su na Dorćolu otvorili prvu kafanu, u kojoj se u početku posluživala isključivo kafa, pa otuda i sam naziv – kafana, iako se nisu, u to vreme, tako nazivale.

 

Tek posle 1738. godine, kada su Turci ponovo zauzeli Beograd, nakon austrijske vlasti, naziv kafana, u Beogradu i Srbiji počinje da se koristi. Istinski procvat kafane doživljavaju u 19. veku, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, kada je i otvoren najveći broj ovih objekata, čije je poslovanje čak bilo i zakonom uređeno.

 

Od tog trenutka, kafane su postale centar društvenog života Srbije. U njima su dane i noći provodili poznati i anonimni pisci, novinari, urednici časopisa i novina, slikari i vajari, umetnici svih profila, političari.. U kafanama su nastajala književna dela, vodile se umetničke diskusije, ali i političke debate.

 

Mnogo je važnih i zanimljivih događaja koji su se odigrali u kafanama i ispisali stranice naše istorije. Sklapala su se poznanstva i prijateljstva, rađale velike ljubavu, kovale zavere, atentati i spletke, formirale političke organizacije…

 

U kafani “Tri lista“, zazvonio je prvi beogradski telefon, a prva sijalica bljesnula u kafani “Proleće“. Prvi sajam knjiga 1893. godine, održan je kafani “Kolarac”…itd.

Spremili smo za Vas:Popularne ponude

Event centar Victory

Event centar Victory

PERLA EVENT HALL

PERLA EVENT HALL

RESTORAN KOŠUTA

RESTORAN KOŠUTA

Hotel Balašević

Hotel Balašević