Magazin

Kubanska Nova godina

Kubanska Nova godina

Kubanci se pripremaju za novogodišnje praznike početkom decembra. Već tada kuće, hoteli, restorani i prodavnice budu svečano ukrašeni, a ukrasi se ne skidaju do početka januara.

Pri samom dolasku na ovo prelepo ostrvo ćete biti iznenađeni kako kulturom tako i muzikom koja je u potpunosti različita od svega što ste do sada doživeli. Ako narednu godinu planirate da dočekate ovde, budite sigurni će ova zemlja ostaviti nezaboravne pozitivne utiske na Vas. Uživaćete u svakom momentu dok plešete uz rumbu ili neki drugi strastveni latino ples.

Prosečna temperatura na Kubi u ovo doba godine je 25 stepeni, tako da zamislite sebe kako dočekujete Novu godinu na plaži dok vam topli pesak greje stopala.

Januar, pored toga što je Nova godina kod Kubanaca predstavlja još jedan važan praznik – Dan oslobođenja (revolucije) koji se takođe slavi uz mnogo buke i veselja. Ono što čini ovo ostrvo još posebnijim na ovaj dan je neibežan vatromet i karneval koji će vas naterati da poželite da produžite vaš boravak. Razigran život koji vode, Kubance čini izuzetno srećnima i srdačnima i to je definitivno prva stvar koja će vas osvojiti, pogotovo ako popijete sa njima. To je posebno iskustvo. Pre svakog gutljaja ruma će održati zdravicu i maksimalno će se potruditi da vas ugoste kako dolikuje njihovoj kulturi.

Ono što čini njihov životni stil posebnim je svakako muzika. Hodajući ulicama, primetićete da zvuk dopire iz svakog kutka ulice, kuća, stanova i lokala. Ta atmosfera se oseća i u vazduhu. Ulični svirači će Vas uvek pozdraviti sa širokim osmesima gde god da ih sretnete. Uz muziku uvek ide i ples. Karnevali, ulični festivali, egzotični plesači i parovi će vas naučiti kako da plešee tradicionalnu rumbu. Ritmički pokreti izvođeni na specifičan način je ono što se naziva „kubanski ples“.

Da ne zaboravimo da spomenemo i odličnu hranu koju pruža ova egzotična zemlja. Za Novu godinu je malo svečanija, ali kubanska kuhinja je posebna po upotrebi raznovrsnih voća i povrća, kao i piletine i ribe. Sigurno je da ćete uživati u svakom specijalitetu. Predlog je da doček imate u nekom od mnogobrojnih restorana uz prijatnu atmosferu, pa da ostatak novogodišnje noći provedete u nekom od brojnih, interesantnih barova i klubova u Havani. Upotpunite magiju najluđe noći uz fantastične prizore prirode dok se kupate u toplom moru tirkizne boje. A tokom šetnji Havanom ćete nailaziti na stare automobile koji će vam ulepšati doživljaj ovog grada.

Da napomenemo da trebate biti pažljivi tokom novogodišnje noći, jer kubanska tradicija nalaže da se u ponoć prosipa kofa vode na ulicu da bi se ispralo sve što nije valjalo u prethodnoj godini. Takođe, kao i Španci, Kubanci imaju običaj da nepsoredno pred odbrojavanje za doček jedu 12 zrna grožđa, za svaku sekundu odbrojavanja po jedno zrno. Umesto grožđa, neki jedu 12 kriški grejpfruta.

Nemojte se iznenaditi kada vidite prazne ulice 1. januara. Za dan pobede svi odmaraju posle burne noći. Ali, već uveče, slavlje se nastavlja jer je 2. januar takođe neradan dan.

Ako ste izabrali turistički aranžman za Novu godinu na Kubi, pokušajte da je dočekate sa nekom kubanskom porodicom, jer će vas prihvatiti kao deo iste i nećete se osećati kao turisti dokle god ste sa njima.

Spremili smo za Vas: