Magazin

Kako odabrati šampanjac?

Kako odabrati šampanjac?

Čekali Novu godinu 2019. u restoranu, klubu, kafani ili kod kuće, šampanjac je gotovo pa neizostavno piće baš u ponoć. On je pravi simbol slavlja, koji se otvara i tokom venčanja, kada se proslavljaju poslovni uspesi, sportske pobede. Zapravo, ispijanje šampanjca postalo je pravi ritual. Međutim, među mnogobrojim etiketama, teško je izabrati, ako niste poznavalac.  Posebno ako se ne vodite cenom. 

Dakle, šampanjac je penušavo vino, koje se dobija dvostrukim vrenjem. Tokom proizvodnje dodaju se kvasac i zaslađivač. Postoje oni voćnih aroma, kao i oni vrhunski, odležali, koji ukusom podsećaju na karamelu ili med.  Evo nekih od podela, čije ćete oznake pronaći na etiketama, koje vam mogu pomoći u odabiru.
 
Suv ili sladak?
 
Tokom proizvodnje, penušavcima se dodaje liker koji se sastoji od vina i šećera. U zavisnosti od količine, penušavci se dele prema slasti na:
 
• extra brut - najsuvlji od svih - manje od 6 grama neprevrelog šećera po litri;
• brut - odlika penušavaca iz Šampanje;
• ekstra dry - srednje suv - ;
• sec  - nagoveštaj slatkosti;
• demi sec - polu suv / polu sladak;
• doux  - najslađi - više od 50 g / l neprevrelog šećera.
 
Od kog je grožđa?
 
Na etiketi ćete pročitati Blanc de Blanc. Radi se o šardone penušavcu, koji je veoma lagan. Blanc de Noir je mešavina crvenih sorti, pino, koji je bogat telom. Na kraju Rosé sadrži bar jednu crvenu sortu i robusnog je ukusa. Ako kombinujete uz jela, prvi odaberite uz morske plodove, drugi uz meso, a treći možete da pijete tokom cele večeri, uz sva jela. Često su skuplji od ostаlih šampanjaca.

Kada je bila berba?
 
Vintage oznaka su ona na koje se čeka najmanje tri godine nakon berbe. Oni dolaze iz berbe koja je bila vrhunska. Njihova cena je od 20 do više stotina evra. Sigurno ste čuli za neke od njih, kao što su Dom Perignon, Cristal, La Grande Dame.
 
Non Vintage je grupa kojoj pripada više od 80% svetskih penušavaca. Čine ih dve trećine crvenih sorti grožđa i trećina šardonea. Plodovi dolaze iz tri berbe, pa se godište ne može odrediti. Razlikuju se svetliji NV, srednje puni i oni punog tela. Raspon cena je zaista širok. Neki od ovih šampanjaca su Laurent-Perrier, Gosset, Krug. 
 
Šampanjac se služi rashlađen na sedam stepeni
 
Ako doček Nove godine provedete uz šampanjac, znajte da bi ga trebalo poslužiti rashlađenog na sedam stepeni. Ukoliko je topliji, mehurići će se raspršiti. A baš u njima je sva čar, zar ne? Mehurići bi trebalo da su sitni i brojni, kao i da se konstantno kreću sa dna čaše ka vrhu.  Bocu držite pod uglom od 45 stepeni. Jednom rukom uhvatite čep, a drugom okrećite osnovu boce. Kada čujete zvuk nalik uzdahu, spremni ste za spektakularno otvaranje boce. Ukus penušavca bi trebalo da je osvežavajuć, ali nikako agresivan ili gorak. 
 
Postoji i tehnika koja se naziva sabre, a radi se o odsecanju vrha flaše specijalnim nožem. Penušavac se potom sipa direktno u čaše, do dve trećine zapremine. Ovim načinom otvaranja se na samom početku, kada su se koristili mač ili sablja, ukazivala čast važnim ličnostima i onima sa visokim statusom u društvu. 
 
 
 

Spremili smo za Vas: