Magazin

Kakav nas provod očekuje za doček Nove godine u kafani

Kakav nas provod očekuje za doček Nove godine u kafani

Za ljubitelje kafane zaista je suvišno pitanje - kakav je provod? Uvek ćete dobiri isti odgovor - fenomenalan! I to i kada su veseli i kada tuguju. I kada piju da nazdrave i kada piju jer im je duša ranjena. I kada je doček Nove godine i kada je sasvim običan dan.

Kafanski ljudi, oni pravi, su boemi, ljudi koji vole život, sa svim što on nosi, a posebno oni koji vole da piju dok slušaju muziku.

Nekada su kafane bile mnogo drugačije od današnjih, pa se moderne kafane i ne mogu smatrati pravim mestima za boeme. One više podsećaju na klubove. Ali zato postoje mesta koja još uvek čuvaju taj stari duh i koje samo odabrani znaju.

 

Kakve su kafane bile nekada?

 

Davne 1522. godine kafanski život je počeo u Beogradu. Prva kafana otvorena je iste godine. Otvorili su je Turci i u njoj se služila kafa. XVI veka uživanje i ispijanje kafe preneto je sa Istoka na Zapad. 

Pisac Vidoje Golubović u svojoj knjizi "Kafane i mehane starog Beograda" navodi da se u 16. veku u turskim izveštajima opisuju beogradski hanovi i karavan saraji. Hanovi su bili komforniji i u njima su gosti boravili više dana.

Kafana Crni orao bila je najbolja u gradu u 18, veku, a bila je smeštena na Dorćolu. Nalazila se na uglu današnjih ulica Kralja Petra i Dušanove.

- Beograd veliki broj kafana i gostionica dobija pri kraju 19. i početku 20. veka. Po nekim statičkim procenama grad ima po jednu gostionicu ili kafanu na 50 stanovnika. Na današnjem Trgu Republike, ranije pozorišnom Trgu, tog perioda bilo je 16 kafana, a u današnjoj Makedonskoj, nekadašnjoj Poenkarevoj ulici, od 40 kuća, 17 su bile gostionice ili kafane. Na Terzijama 11, Varoš kapiji 12, Slaviji 9, Skadarliji 7, a u Dubrovačkoj ulici 16 gotionica i kafana - navodi Golubović i objašnjava da su kako god se zvale, kafane imale posebno mesto u razvoju kulturnog, društvenog i privrednog života u Beogradu.

 

Kakve su kafane danas?

 

Priča o kafanama širila se i dalje. One su okupljale pesnike, političare, umetnike, ali i "običan svet". Kako se Srbija modernizovala, tako su i one ostale skrajnute i smatrane su za ne baš moderan vid zabave. U gradovima su gubile svoj sjaj, a na selima je još poneka i ostala.

Kafane su sve više pretvarane u moderne objekte pa se i Nova godina u njima može staviti rame uz rame sa klubovima.

Kafane kao što su kafana Druga kuća i kafana Tarapana imaju lep enterijer, a žurku prave poznati pevači i najbolji bendovi. Slično je i u ostalim kafanama, kao što su Na vodi kafana i kafana Uzbuna.

Naravno, kada je u pitanju Nova godine u Beogradu kafana je mesto gde ćete biti najopušteniji, pa ukoliko vam je to važno, ne razmišljajte previše!

U kafanam vas očekuje dobro piće, meze kao hrana, a ponegde i svečana večera, što je slučaj sa Skadarlijom, čije su kafane bliske restoranima. Muzika uživo, sa odličnim ozvučenjem se podrazumeva. Ostaje vam da nađete moderan ili tradicionalna zvuk, dobro društvo i da uživate!

 

Foto: Pixabay / Couleur

Spremili smo za Vas:

baner
baner
baner
baner
baner
baner