Magazin

Kada je Sveti Nikola?

Kada je Sveti Nikola?

Sveti Nikola je slava koju u Srbiji slavi najveći broj ljudi. U narodu se kaže za ovu slavu „Ili slaviš slavu, ili ideš na slavu“. Kada je Sveti Nikola i zbog čega slavimo ovu slavu pročitajte u daljem tekstu.

 

SVETI NIKOLA

 

Sveti Nikola ili kako se drugačije kaže Nikoljdan slavi se 19. decembra a razlog tome jeste njegova dobrota prema narodu, a 19. decembra 345- godine pre nove ere Nikola je umro. Reforme koje je sveti Nikola uveo govore da se ova slava slavi još od 18. veka.

 

kad-je-sveti-nikola

Crkva Svetog Nikole na Ohridu

 

 

Do danas u Srbiji je sagrađeno oko 600 crkava koje nose njegovo ime a zahvaljujući njegovoj dobroti Sveti Nikola se slavi i na Istoku i na Zapadu. Posebno su ga poštovali jer nikada nije pričao nikome o svojim dobrim delima. Kako kažu, veruje se da je povratio vid Stefanu Dečanskom i pomagao siromašnima na sve načine.

Ono što je važno, svetog Nikolu ne slavimo samo 19. decembra kada je umro već i 22. maja kada su njegove mošti prenesene u Italiju.

Danas postoje razni običaju kada je ova slava u pitanju, ali ono najvažnije jeste da se ova slava obeležava posnim specijalitetima jer slava pada na veliki božićni post. Na ovaj dan, 19. decembar se seje žito koje raste i čuva se sve do Božića . Dečici se na ovaj dan daruju orasi, poklončići i slatkiši.

Sveti Nikola je definitivno najveća i najlepša slava koja pruža svim domaćinima prijatno druženje sa rodbinom i prijateljima.

 

T.Ž.

Spremili smo za Vas: