Magazin

Kada je kineska Nova godina 2021

Kada je kineska Nova godina 2021

 

Ako se pitate kada je kineska Nova godina 2021, onda ste na pravom mestu. U daljem tekstu ćemo vam navesti tačan odgovor kada pada kineska Nova godina 2021.
 

Po kineskoj tradiciji i kineskom horoskopu, 2020. godina je godina Pacova, a počela je 25. januara 2020. godine i završava se 11. februara 2021. godine.


Doček Nove godine
u kineskoj tradiciji traje čak 15 dana, a počinje sa prolećnim festivalom, jedan od najradosnijih praznik u Kini. Osim Kine, lunarna Nova godina slavi se i u još nekim zemljama Dalekog Istoka kao što su Malezija, Indonezija i Vijetnam.


Kineski kalendar podeljen je u 12 meseci po 29 ili 30 dana u mesecu, a godine su poređane u ciklusu od 60 godina. Svaka godina nazvana je po jednoj od dvanaest životinja. A ovaj dvanaestogodišnji ciklus se redovno ponavlja. 


Poslednjeg dana slavlja Nove godine u Kini obeležava se tako što milioni crvenih lampiona poleti u nebo, noseći pozitivne misli i želje kineskog naroda. Taj praznik je inače poznat kao i Šangajski festiva ili Festival Lampiona, a u Japanu se slavi kao mala Nova godina.

 

Spremili smo za Vas: