Magazin

Istanbul doček Nove godine

Istanbul doček Nove godine
Pariz, Prag, Budimpešta, Beč, Bratislava...sve su to omiljene novogodišnje destinacije, ali zašto se ove godine ne bismo spustili malo južnije? Kuda za doček Nove godine? Ajde da istražimo Istanbul! Ta magična zemlja, Turska, njen još magičniji grad Istanbul koji se proteže na dva kontinenta. Zemlja, majka jedne od najvećih imperija ikada, Otomanskog carstva...zvuči zanimljivo, zar ne?
Kuda za doček Nove godine? Odlučili smo, u Istanbul!
Prva atrakcija koju treba da posetite u Istanbulu jeste Plava džamija ili Sultanahmet džamija. Plava- po boji svojih kupola, a drugo ime po vladaru iz vremena njene izgradnje, sultanu Ahmetu I. Stoji nasuprot Aji Sofiji i smatra se da ju je sultan izgradio ne bi parirao veličinom i lepotom, toj, tada pravoslavnoj crkvi. Kada je tek izgrađena, prvobitni kompleks je u sebi imao pijacu, kuhinju za siromašne, grob za sultana i članove njegove porodice, bolnicu i Teološki fakultet. Danas je od svih ovih dijelova sačuvan jedino grob. Šest minareta ove džamije, izazvali su kontaverzu, jer ih je toliko, u to vreme imala jedino Haram džamija u Meki. Sultan je „grešku“ ispravio tako što je poslao jednog od svojih arhitekti da izgradi i semdi minaret na Haram džamiji.
Kuda za doček Nove godine? Nikada niej bilo lakše odgovoriti, kuda za doček Nove godine- u Istanbul!
 
Topkapi palata! Pogledajmo je i iz drugog, stvarno ugla, ugla koji ne dolazi iz sapunice o Sulejmanu Veličanstvenom. Ova palata je najposećenija turistička atrakcija u Istanbulu, i zaista svima oduzima dah. Od 1478. Godine kada je izgrađena, služila je kao rezidencija sultanova četiri naredna veka. Godine 1924. pretvorena je u muzej, a 1985 proglašeno delom Svetskog nasleđa. Ova veličanstvena građevina prostire se na 70 000 kvadratnih metara, a u sklopu nje nekada su se nalazili univerzitet, savet, džamija i još par bitnih institucija. U njoj je živelo čak 4000 ljudi!
Kao muzej, ova palata ima veliku kolekciju oružja, kostima i drugi zanimljivih stvari vezanih za tursku istoriju. A ako vas ni ovo nije nagovorilo da ogovor na vaše pitanje „kuda za doček Nove godine“ bude Istanbul, onda ovaj naredni podatak sigurno hoće.
Naime, odete li u Topkapi palatu, tamo će te videti ogrtač i mač proroka Muhameda!
Kuda za doček Nove godine? Ja se ne dvoumim- Istanbul!
Kuda za doček Nove godine? Ne dvoumite se- Istanbul!
 

Spremili smo za Vas: