Magazin

Festivali u Srbiji

Festivali u Srbiji

Srbija je odavno poznata kao mesto za dobar provod. Jedan od segmenata takvog provoda jesu svakako i festivali, pre svega muzički. Bez obzira na godišnje doba, od dočeka Nove godine, pa i kasnije, preko cele godine, u Srbiji je uvek odlična ponuda dobrog provoda.

Međutim, sa dolaskom lepog vremena, različita dešavanja i festivali, razni skupovi i na otvorenom, dobijaju na značaju. Izbor je zaista velik – za svakoga po nešto. Naš narod poznat je i kao dobar domaćin, a u ovakvim prilikama, na letnjim festivalima, za malo novca možemo se odlično provesti, upoznati nove ljude i veseliti. Svako ko je posetio neki od letnjih festivala u Srbiji, mogao je i sam da se uveri u ovo, te da proživi neke od nezaboravnih doživljaja.

Ponuda je velika - od onih alternativnijih i nešto manje poznatih, pa do fešti za najšire narodne mase. Najveći gradovi Srbije, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, odavno su poznati po ovakvoj vrsti manifestacija, ali dobra stvar je što se sve ovo polako širi i po drugim manjim mestima.

Od ove godine kreće organizacija “Backup festa” koji se održava u Bačkom Petrovcu, a okupiće manje i više poznate domaće i regionalne bendove, kao sto je Zabranjeno pušenje i drugi. Belgrade Demo Fest , Kalemegdan summer festival i slični festivali, samo su neki od onih koji su tek u povoju, a svake godine priređuju nam sve bolju zabavu i raznovrsniji program.

Ipak, pri pomenu ove teme, većina nas prvenstveno pomisli na one najpoznatije i najmasovnije festivale kakav suExit i Guča. Rame uz rame sa njima stoji Niški festival džeza, Arena fest u Kragujevcu, Dani piva u Zrenjaninu, kao i Beogradski beer fest, te Zaječarska gitarijada. Ovakvim spiskom ne može da se pohvali mnogo država Evrope i, naročito, regiona, pa je zaista teško zamisliti da među nabrojnijima, uzevši u obzir svu raznolikost ponude, ne možete naći nešto baš za sebe. Većina nas čak, teško bi odabrala, ukoliko bi morala da se opredeli za posetu samo jednom od ovih festivala. O svima se uglavnom zna sve – pa tako ne treba zaboraviti da je Gitarijada u Zaječaru najveći i najstariji skup još uvek pretezno neafirmisanih rock izvođača koji svake godine poseti veliki broj poklonika tog žanra.

Slična stvar je i sa popularnim džez festivalom u Nišu, čija sudbina je, zbog nedostatka sredstava, u jednom momentu bila upitna, ali nema sumnje da se treba postarati da ovaj festival koji je među omiljenima opstane i nastavi da privlači svake godine veliki broj ljudi. Dani piva kako u Beogadu, tako i u Zrenjaninu svake godine privlače veliki broj poznatih i popularnih izvođača, što im svake godine dovodi veliki broj publike koja uživa kako u muzici, tako i u hrani i različitim brendovima piva.

O Guči, međunarodno poznatom saboru Trubača i Exitu, koji je 2007. godine čak proglašen za najbolji evropski festival, ne treba trošiti reči, jer oni koji su već bili, znaju koliko je nezaboravan doživljaj boravak na svakome od njih, a onima koji još uvek nisu, ne može se na pravi način ni dočarati šta su propustili. Poseta ovim festivalima je svakako nešto što sebi morate priuštiti, a zavisno od muzičkog ukusa – posetite jedan ili oba. Čak i ukoliko niste ljubitelj trube ili zvukova sa Exita, ta atmosfera, količina ljudi i generalno ambijent koji prati ove festivale zasigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim.

Spremili smo za Vas: