Magazin

Dočekajte Novu godinu u gradovima srednje Evrope

Dočekajte Novu godinu u gradovima srednje Evrope

 

Neka Budimpešta bude Vaš novogodišnji domaćin
 
Otputujte i dočekajte Novu godinu u divnom gradu na Dunavu. Budimpešta Vam širom otvara svoja vrata i poziva Vas da najluđu noć provedete baš u njoj.
 
Budimpešta, 'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prestolnica Ugarskog kraljevstva. Predivna u svako doba godine, okićena za Božić, rasplesana za Novu Godinu ili rascvetana u proleće, mesto je koje se treba videti. Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu celinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Na budimsku stranu najlakše je doći uspinjačom (Budavári Sikló), koja vas dovede na Várhegy, deo grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gde se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palata. S njegovog vidikovca imaćete i pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani  mos(Széchenyi Lánchíd).
U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva (Mátyás-templom a tu je i Ribarska tvrđava (Halászbástya), predivan kompleks sa sedam belih tornjeva koji simbolizuju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta.
Najbrži način dolaska na levu stranu Dunava jest nekim od turističkih minibuseva ili podzemnom železnicom do Trga Lajosa Kossutha (Kossuth tér) gde ćete kad izađete iz tunela stati ispred najljepšeg neogotičkog dragulja, zgrade Parlamenta (Országház), treće po veličini u svietu te glavnog gradskog simbola. Za razliku od nekih drugih evropskih parlamenata, mađarski je moguće i posetiti, ali morate biti dovoljno brzi da ujutro uhvatite karte za ulaz. 
 
 Ukoliko želite da Novu godinu dočekate baš u ovom gradu moći ćete to da učinite za svega  129 evra. U okviru ponude koju za Vas imam Viva Travel Agency obićićete Budimpeštu, ići na Mađarsko veče, krstariti Dunavom, obići Beč, San Andreju. Polazak će biti orgabizovan 30. decembra u ranim jutarnjim časovima, a povratak je zakazan za 02. januar u kasnim večernjim časovima.
Pred Vama je ponuda koja se ne odbija, dočekajte 2015. u Budimpeštii. Osetite euforiju dočeka u inostranstvu, iznenadite svoje najmilije ovakvim dočekom. Želimo Vam nezabovan provod i srećnu Novu godinu!
 
A. M.
 

Spremili smo za Vas: